OPEC produceert in 2017 nog steeds meer dan de vraag naar olie

De landen die aangesloten zijn bij het oliekartel OPEC produceren nog altijd  meer olie dan de vraag naar olie die in de wereld aanwezig is. Deze informatie komt naar voren uit een analyse van het oliekartel met betrekking tot de verwachtingen voor de oliemarkt in 2018. De landen die behoren tot de OPEC hebben het niet makkelijk in 2017. Zelf willen ze de olieproductie reduceren om het wereldwijde overaanbod aan olie te reduceren maar andere landen in de wereld voeren juist hun olieproductie op. Zo heeft de OPEC ook last van de concurrentie van de Amerikaanse olieproducenten.

Amerikaanse olieproducenten halen onder andere olie uit de schalielagen. Dit wordt ook wel schalieolie genoemd. Deze olieproductie uit schalielagen heeft in Amerika een behoorlijke groei doorgemaakt. Gemiddeld produceerden de OPEC-landen 32,6 miljoen vaten olie per dag. De vraag naar olie voor 2018 wordt geschat op 32,2 miljoen vaten per dag door de OPEC. Gemiddeld lag in de eerste zes maanden van 2017 de dagelijkse olieproductie gemiddeld 700.000 vaten boven de vraag. Daardoor loopt het overschot aan olie op de oliemarkt alleen maar op en neemt de voorraad aan olie alleen maar toe.

In mei kwamen de olieproducenten van de OPEC samen met andere olieproducenten waaronder Rusland met elkaar overeen om de huidige olieproductieverlaging die loopt vanaf 1 januari te verlengen tot eind maart volgend jaar. Aan het einde van de maand juli komen de landen weer in Rusland bij elkaar om gezamenlijk te praten over de vorderingen die zijn gemaakt op de oliemarkt. Er staan echter geen verdere productiebeperkingen overigens op de agenda van dit overleg.