Ook in mei 2021 ligt het aantal faillissementen in Nederland historisch laag

Het aantal bedrijven dat in mei 2021 failliet is verklaard is een beetje hoger dan het aantal faillissementen in april 2021. De kleine toename in het aantal faillissementen zorgt er echter niet voor dat er in mei veel faillissementen zijn uitgesproken. Als men kijkt na de afgelopen jaren is het aantal faillissementen in mei historisch laag. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op vrijdag 11 juni 2021 bekend gemaakt. Er werd door verschillende annalisten een faillissementsgolf verwacht. Door de coronasteun van de overheid zouden veel bedrijven kunstmatig financieel in leven worden gehouden.

Wegvallen coronasteun

Door het wegvallen van deze steun zouden bedrijven versneld in de financiële problemen komen waardoor een toename in het aantal faillissementen logisch zou zijn. Toch valt de  faillissementengolf uit. Ook de economen van de ING zijn inmiddels minder negatief over deze zogenoemde faillissementsgolf. In mei gingen in totaal 130 Nederlandse bedrijven failliet. Dat zijn 5 faillissementen meer dan in april 2021. Toch zijn ligt het aantal faillissementen respectievelijk 137 en 134 lager dan in 2020 en 2019.

Historisch

Vanaf juni 2021 is het aantal faillissementen aanzienlijk gedaald. Toen was de coronacrisis in Nederland nog aanwezig. Door de economische steunpakketten van de Nederlandse Staat konden veel bedrijven in Nederland echter hun personeel behouden en hun bedrijfsvoering voortzetten. De steunpakketten hebben ook een effect in 2021. Zo was de februari op het gebied van faillissementen bijzonder te noemen. Toen bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau in Nederland na december 1990. Het effect van de steunpakketten zet door want ook in de maanden na februari 2021 lag het aantal faillissementen op een historisch laag niveau in Nederland.