Aantal faillissementen stijgt nauwelijks in 2021

Dit jaar kunnen veel bedrijven hun bedrijfsvoering voortzetten. Het aantal faillissementen neemt wel toe maar blijft desondanks vrij laag. Zo gingen er in maart 163 Nederlandse bedrijven failliet. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op maandag 12 april 2021. Volgens het statistiekbureau zijn er in totaal 30 bedrijven meer failliet verklaard in afgelopen maand ten opzichte van de maand februari. Het CBS geeft aan dat er in februari 133 bedrijven failliet gingen . Dit aantal faillissementen is het laagste niveau sinds december 1990.

Weinig faillissementen

Hoewel het aantal faillissementen in maart omhoog ging naar 163 failliete bedrijven is het aantal bedrijven dat failliet is gegaan nog steeds niet heel erg hoog. Tijdens de vorige economische crisis in 2013 werd het treurige record gebroken op dit gebied. In mei 2013 gingen er 816 bedrijven failliet. Dat was het hoogste aantal faillissementen in de afgelopen tijd. Daarna gingen de cijfers op dit gebied omlaag tot augustus 2017. Vanaf die maand bleef het aantal faillissementen ongeveer gelijk. Dit duurde tot halverwege 2020. Vanaf halverwege vorig jaar gingen de cijfers op het gebied van faillissementen verder omlaag.

Bedrijven blijven voortbestaan

Dat is een bijzondere ontwikkeling want halverwege vorig jaar sloeg de coronacrisis in Nederland hard toe. Ook bedrijven hebben dat gemerkt. Desondanks blijft het overgrote deel van de bedrijven voortbestaan. Dit zal voor een deel te maken hebben met de coronasteun die de overheid heeft geboden maar het zal ook te maken hebben met de creativiteit en vindingrijkheid van de ondernemers in Nederland. Veel bedrijven hebben inmiddels namelijk hun bedrijfsvoering en dienstverlening aangepast zodat ze toch nog geld kunnen verdienen en voort kunnen bestaan.