Ruim 17,6 miljard euro aan coronasteun verstrekt door Nederlandse overheid in 2020

Het afgelopen jaar hebben Nederlandse bedrijven in totaal 17,6 miljard euro aan steun ontvangen voor loonkosten en vaste lasten. Dit bericht werd vrijdag 9 april 2021 bekend gemaakt door Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau was de loonsteun het grootste deel van het bedrag dat de overheid aan bedrijven heeft betaald in de coronacrisis.

NOW regeling

Door de coronacrisis heeft de overheid verschillende maatregelen doorgevoerd. De zogenaamde NOW regeling werd door veel bedrijven aangevraagd. Deze aanvraag werd echter niet voor iedereen gehonoreerd. Er zijn bedrijven die niet aan de richtlijnen en kaders van de NOW voldeden. Deze bedrijven moeten mogelijk een deel van de NOW regeling terug betalen of de gehele NOW bedragen.

NOW en TVL

De NOW-steun kostte de begroting van de overheid het afgelopen jaar 15 miljard. Naast de NOW werd ook de TVL-steun ingevoerd. De NOW was de tegemoetkoming voor de loonkosten voor bedrijven zodat die de werknemers konden betalen. De TVL was daarentegen juist bestemd voor de tegemoetkoming in de vaste lasten. Daardoor zouden bedrijven onder andere de huur, gas water en elektrische stroom kunnen betalen. De TVL was goed voor 2,6 miljard euro het afgelopen jaar. De TVL en de NOW regeling samen zorgden voor een kostenpost van 17,6 miljard euro voor de overheid.