Innovatieregelingen leveren Nederlandse bedrijven 1 miljard euro op in 2015

In 2015 hebben Nederlandse bedrijven bijna 1 miljard euro voordeel behaald uit de innovatieregelingen van het ministerie van Economische Zaken (EZ). In totaal hebben 23.000 bedrijven in Nederland voordeel behaald uit de innovatieregelingen die door Economische Zaken waren ingevoerd. Ongeveer 97 procent van deze bedrijven behoort tot het mkb segment. Dit is dinsdag 21 juni 2016 gebleken uit een jaarrapportage van EZ.

Het voordeel dat werd versterkt door EZ was bestemd voor ondernemers die nieuwe innovatieve oplossingen bedachten en onderzoeken uitvoerden. Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken was het voordeel een “significante steun” voor de ondernemers. Er werden in 2015 verschillende plannen ingediend voor innovaties. Hiervan werd uiteindelijk voor totaal 6,3 miljard euro toegekend. Een deel van deze som bestaat uit de loonkosten die worden gemaakt in het kader van de Wet Bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk (WBSO). Het overige deel valt binnen de zogenoemde Research & Developmentaftrek (RDA). Deze twee mogelijkheden zorgen er voor dat bedrijven gecompenseerd worden in de kosten met betrekking tot onderzoeken naar ontwikkelingen en het tot stand laten komen van innovatieve oplossingen.

In 2016 heeft de overheid WBSO en de RDA samengevoegd. Op die manier wil de overheid er voor zorgen dat de regeling effectiever wordt. Daarnaast wordt ook de aanvraagprocedure voor bedrijven eenvoudiger. Bovendien is ook het budget voor de regeling verhoogd met 100 miljoen euro. In 2017 zal daar nog eens 115 miljoen euro bovenop komen.

Reactie van Technisch Werken
Nederland maakt werk van innovatie en dat is hard nodig. Verschillende landen in de wereld zijn in de maakindustrie veel sterker vertegenwoordigd als Nederland. Toch doet Nederland het niet heel slecht. Eerder werd bekend gemaakt dat Nederland in de top 5 staat van de meest innovatieve landen ter wereld. Maar de vraag is natuurlijk wie die top 5 samenstelt en of deze top vijf de werkelijkheid wel echt weerspiegelt. Nederland zal altijd moeten werken aan innovatie. Onze loonkosten zijn verhoudingsgewijs hoog. Daardoor zijn veel van onze producten en diensten prijzig in aanschaf. De kwaliteit moet daarom echt tot de beste ter wereld behoren. Alleen dan hebben we een goede prijs-kwaliteit verhouding en staan we als land stevig op de markt.