Aantal faillissementen in oktober 2020 uitzonderlijk laag

In Nederland worden de laatste maanden steeds minder faillissementen uitgesproken. In de maand oktober van dit jaar is het aantal uitgesproken faillissementen zelfs zo laag uitgevallen dat er wordt gesproken van een laagterecord. In een periode van 21 jaar tijd is het aantal faillssementen in Nederland nog niet zo laag geweest. Toch zijn er ook zorgen over de komende tijd. De accountantsorganisatie PwC en de Universiteit Leiden hebben in een zogenaamde Bijzonder Beheer Barometer aangegeven dat er in het tweede kwartaal van het komende jaar een piek zou kunnen ontstaan in het aantal faillissementen.

Bedrijven krijgen ondersteuning

Dat betekent dat het aantal bedrijven dat failliet gaat de komende tijd zal toenemen. Verschillende bedrijven die in financiële moeilijkheden zijn terechtgekomen krijgen nu nog ondersteuning vanuit banken en de overheid. De kans is behoorlijk groot dat deze steun in het komende jaar zal worden beperkt. Als de NOW regeling afloopt en als banken hun ondersteuning beperken moeten bedrijven meer op hun eigen benen staan. Dat zorgt er ook voor dat ze geen financiële ondersteuning krijgen om de komende moeilijke tijd door te komen. Bijzonder Beheer is de afdeling van banken die bedrijven behandelen die problemen hebben om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.

Bijzonder Beheer

Zo geeft Bijzonder Beheer extra aandacht aan die bedrijven om te proberen een faillissement te voorkomen. Op een gegeven moment is de rek er uit. Dan zullen bedrijven moeten proberen om zelfstandig te overleven in een lastige tijd. De vraag is natuurlijk hoe lang de huidige crisis gaat duren. Er zijn al verschillende hoopvolle berichten dat de coronacrisis wellicht ten einde is. Zo heeft men vanuit China geen zorgwekkende berichten meer terwijl de crisis juist daar is ontstaan.