Ook in februari 2016 een verkoopdip in personenauto’s

In januari 2016 was er in Nederland sprake van een verkoopdip ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Men had in de automotive de hoop dat de maand februari positievere verkoopcijfers zou opleveren maar die hoop is helaas niet uitgekomen. Ook in februari is de verkoop van nieuwe personenauto’s in Nederland achtergebleven ten opzichte van dezelfde maand in 2015. Dit blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, de BOVAG en databureau RDC.  Deze cijfers zijn dinsdag 1 maart 2016 gepubliceerd.

Oorzaak terugloop autoverkoop
De belangrijkste oorzaak van de terugloop van het aantal verkochte auto’s heeft te maken met het feit dat de bijtellingsregels dit jaar behoorlijk zijn aangepast ten opzichte van een jaar geleden. Doordat de bijtellingsregels zijn aangescherpt in 2016 hebben veel potentiële kopers zich in 2015 georiënteerd op de automarkt. Dat resulteerde in een verkoopstijging aan het einde van dat jaar. Door deze verkoopstijging werden veel autoaankopen naar voren getrokken en dat had zijn effect in de eerste maanden van dit jaar. In februari werden 28.408 nieuwe personenauto’s verkocht. Als men kijkt naar 2015 is er sprake van een daling van 15 procent. In januari 2016 was de verkoop van auto’s al 14 procent lager dan februari 2015.

Reactie van Technisch Werken
Uit dit bericht blijkt maar weer eens hoe belangrijk bijtellingsregels en belastingmodellen zijn voor de verkoop van auto’s. Door belastingvoordelen te bieden kan men de verkoop van bepaalde auto’s laten stijgen. Maar dit is natuurlijk van korte duur. Zodra de voordelen wegvallen zakt de verkoop meteen fors. Dat heeft in feite weinig met de economie te maken.