Meer nieuwe personenauto’s verkocht in Europa in mei 2016

Het gaat goed met de autoverkoop in Europa. In de maand mei van 2016 is de verkoop van nieuwe personenauto’s in de Europese Unie 16 procent gestegen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. In het Verenigd Koninkrijk bleef de verkoop van auto’s achterwege ten opzichte van de andere grote Europese automarkten. In de andere grote Europese markten was zelfs sprake van een dubbelcijferige groei in de autoverkoop. Nederland wordt niet tot de grote Europese automarkten gerekend. In ons land kwam de groei in de autoverkoop in de meimaand op bijna vijf procent uit. Dit heeft de brancheorganisatie ACEA berekend. Op donderdag 16 juni 2016 werden de gegevens door de ACEA bekend gemaakt.

Autoverkoop in Europese landen
In de maand mei kwam de totale autoverkoop in de EU op bijna 1,3 miljoen auto’s. De meimaand is door deze nieuwe stijging in de autoverkoop van de EU de drieëndertigste maand op rij waarin de autoverkoop is gestegen. Als men kijkt naar de grote automarkten dan valt het op dat Italië de grootste toename heeft laten zien in de autoverkoop. In dat land steeg de autoverkoop in de maand mei met 27,3 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2015. Naast Italië ging het ook goed met de autoverkoop in Frankrijk. Daar steeg de autoverkoop met 22,3 procent. Spanje liet een stijging zien van 20,9 procent. Duitsland, één van de grootste automarkten in Europa, liet een verkoopstijging zien van 11,9 in mei. Daardoor kwam de autoverkoop op ongeveer 287.000 auto’s in Duitsland. Hoewel de autoverkoop in percentage niet fors toenam in Duitsland bleef Duitsland wel de grootste afnemer. Ook in het Verenigd Koninkrijk werden veel auto’s verkocht. Hier werden in de meimaand 204.000 auto’s verkocht en dat is 2,5 procent meer dan in mei 2015. In Nederland werden 29.000 nieuwe auto’s verkocht.

Automerken
Het automerk Volkswagen blijft populair. Dat is al geruime tijd het geval. Ook in de maand mei van 2016 was Volkswagen het best verkochte automerk in de EU. Van dit merk werden 143.303 wagens verkocht. Het complete marktaandeel van het gehele Volkswagen-concern daalde in mei naar 24 procent. Dit percentage was in mei 2015 nog 25,5 procent. Onder het Volkswagen-concern vallen ook de merken Skoda, Seat, Audi en Porsche. Het merk Volkswagen doet het echter nog steeds goed in de autoverkoop van Europa. Na Volkswagen kwam Renault als best verkochte automerk. Daarna kwam het Duitse merk Opel en het Franse merk Peugeot. De Renault Group, met daarin ook Dacia, heeft het concern PSA verdrongen en kwam daarmee op de tweede plaats op het gebied van marktaandeel in de Europese autoverkoop. De Renault Group heeft 10,6 procent van de Europese markt in handen en PSA 10,5 procent. Onder PSA vallen de merken Peugeot, Citroën en DS.

Reactie van Technisch Werken
De autoverkoop stijgt in Europa maar in Nederland valt de verkoopstijging van auto’s behoorlijk tegen. Dat heeft te maken met de autoverkoop in 2015. Toen ging het met de autoverkoop in Nederland redelijk goed omdat er nog fiscale voordelen verbonden waren aan de aanschaf van bepaalde auto’s. deze fiscale voordelen verdwenen in 2016 grotendeels. Daarom werden in 2015 nogal wat auto’s verkocht. Vooral aan het einde van 2015 nam de verkoopstijging toe omdat veel mensen en bedrijven nog wilden profiteren van de gunstige fiscale voordelen.