Ontvangers kinderopvangtoeslag krijgen eigen bijdrage terug voor gesloten opvang tijdens coronacrisis in 2020

De coronacrisis heeft voor grote veranderingen gezorgd in Nederland. Ook op het gebied van de kinderopvang heeft Nederland te maken gehad met veel veranderingen. Ouders konden hun kinderen grotendeels niet naar de opvang brengen terwijl ze daarvoor wel betaalden. Natuurlijk kregen ouders vanuit de overheid wel een compensatie voor de kinderopvang in de vorm van de kinderopvangtoeslag maar desondanks is er nog de eigen bijdrage die ouders moeten betalen. De overheid heeft eerder al aangegeven dat ouders voor deze eigen bijdrage gecompenseerd zouden worden.

Toeslagontvangers krijgen compensatie voor eigen bijdrage

Dat is voor veel ouders een welkome factor. In totaal zouden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ongeveer 570.000 toeslagontvangers in aanmerking kunnen komen voor compensatie voor het doorbetalen van de eigen bijdrage toen de kinderopgang dichtging. Op maandag 8 juni 2020 maakte het CBS bekend dat ouders in Nederland gemiddeld 500 euro zouden kunnen ontvangen voor de coronaperiode ter compensatie van de eigen ouderbijdrage. Het gaat hierbij om de periode van 16 maart tot en met 11 mei. Toen hebben de meeste ouders hun facturen gewoon betaald terwijl hun kinderen niet naar de opvang gingen. Dit deden de ouders op advies en aandringen vanuit de overheid die voor het voortbestaan van de kinderopvang vreesde.

Noodopvang en eigen bijdrage

Door het betalen van de facturen behielden de ouders ook het recht op de kinderopvangtoeslag hoewel ze voor hun kinderen dikwijls andere oplossingen moesten bedenken. Er zijn ouders die de mogelijkheid hadden om thuis te werken maar zijn ook ouders die hun kinderen bij familie of kennissen hadden ondergebracht. De eigen bijdrage aan de kinderopvang werd in ieder geval doorbetaald. De overheid gaat dit nu naar eigen zeggen compenseren. Ook voor ouders die gebruik hebben gemaakt van de noodopvang wordt een compensatie van de eigen ouderbijdrage verstrekt. De noodopvang werd beschikbaar gesteld voor ouders die een cruciaal beroep uitoefenen.