Nederlandse economie krimpt met 6 procent in 2020 aldus de Rabobank

Economen van de Rabobank hebben in hun kwartaalbericht aangegeven dat de Nederlandse economie in een historisch diepe recessie terecht zal komen. Deze recessie vind plaats ondanks alle steunpakketten die worden geboden vanuit de overheid. In 2020 zal de economische krimp uitkomen op ongeveer zes procent. Dit krimppercentage maakt duidelijk dat in 2020 de grootste economische krimp plaatsvind in honderd jaar tijd.

Dieptepunt coronacrisis voorbij

De economen geven daarbij wel aan dat de grootste schok inmiddels voorbij is. Het tweede kwartaal wordt met name beschouwd als het dieptepunt. In dat kwartaal hadden verschillende sectoren het erg lastig. Denk hierbij aan de horeca maar ook aan de toeristische branche. Nu de horeca weer langzaam maar zeker van het slot gaat kunnen restaurants en cafés weer open en omzet en marge draaien. Ook de werkgelegenheid zal daardoor een nieuw impuls krijgen. Toch zal deze horecasector over heel 2020 een krimp laten zien van 41 procent aldus Ester Barendregt, hoofd RaboResearch Nederland

Bouw en industrie krijgen de klap nog

De horeca heeft een harde klap gekregen maar in andere sectoren moet de klap nog komen. In het derde kwartaal wordt de grootste klap verwacht voor de industrie. Ook de bouwsector zal later een lastige periode doormaken ten gevolge van de coronacrisis. De bouwsector zal volgens de Rabobank niet alleen in 2020 een krimp laten zien aan het einde van het jaar, ook 2021 zal een lastig jaar worden voor deze sector.