Economie van Amerika krimpt 20 tot 30 procent in 2de kwartaal 2020

De Amerikaanse economie maakt een enorme krimp door in het tweede kwartaal van 2020. De schattingen over de krimp verschillen. De Fed-voorzitter Jerome Powell heeft afgelopen zondagavond in een interview op de Amerikaanse televisiezender CBS een grove schatting gemaakt over de economische krimp in de VS. Deze zou volgens hem dit kwartaal “makkelijk” op 20 tot 30 uitkomen in het lopende kwartaal.

De Verenigde Staten zijn op dit moment het hards getroffen door de uitbraak van het COVID-19-virus. Hoewel de VS zeker niet het eerste land is geweest dat getroffen is kwam de klap hier wel heel hard aan. Net als in andere landen moesten ook de Verenigde Staten maatregelen nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo hebben veel bedrijven noodgedwongen hun deuren gesloten.

Dat heeft een groot effect gehad op de uitgaven van consumenten en de algehele economie. Er zijn veel ondernemingen die failliet dreigen te gaan. In totaal hebben 36 miljoen Amerikanen hun baan verloren sinds de uitbraak van corona in de VS. De economie zal volgens de voorzitter van de Fed de komende tijd nog verder krimpen. De ellende is in Amerika nog niet voorbij. Tegen het einde van 2021 zal de economische krimp nog gemerkt worden. Het percentage werklozen zou nog kunnen oplopen tot 25 procent. Dit werkloosheidspercentage werd sinds de jaren dertig vlak voor de Tweede Wereldoorlog niet meer genoteerd.