Onderzoek bij werknemers in Nederland

Ongeveer 40 procent van alle sollicitanten liegt tijdens een sollicitatiegesprek over hun huidige salaris. In 2008 was het aantal sollicitanten die tijdens een sollicitatiegesprek niet de waarheid sprak over hun salaris meer dan 50 procent. Deze gegevens komen voort uit het onderzoek dat de NationaleVacaturebank.nl onder 1000 benaderde mensen heeft gehouden. De mensen die aan het onderzoek deelnamen kwamen uit alle regio’s van Nederland.

Volgens het onderzoek liegt een sollicitant gemiddeld tussen de 100 a 500 euro bovenop zijn of haar huidige salaris. Op dit moment liegt 7 procent ongeveer 500 euro bovenop het salaris. Vier jaar geleden loog 25 procent van de sollicitanten 500 euro op het salaris.

Voor veel mensen die naar ander werk op zoek zijn is het salaris een belangrijke factor voor het kiezen van een baan. In totaal geeft 35 procent van de deelnemers aan het onderzoek aan dat salaris de belangrijkste eis is. Voor 33 procent zijn leuke collega’s een belangrijke reden. Daarnaast geeft 22 procent aan dat juist de reisafstand van doorslaggevend belang is. Voor 10 procent zijn gunstiger secundaire arbeidsvoorwaarden erg belangrijk voor het kiezen van een baan.

Meer dan 50 procent van de medewerkers is niet tevreden over de verdeling van salaris binnen de organisatie. Ze vinden dat collega’s te veel verdienen ten opzichte van hun eigen salaris. Ongeveer 10 procent is tevreden over de salarisverdeling. Zestien procent vindt dat collega’s soms te weinig verdienen. Ten opzichte van 2008 zijn medewerkers wel meer tevreden over de verdeling van het loon.