Werknemers zijn bereid om salaris in te leveren om baan te behouden

Veel bedrijven hebben te kampen met problemen die zijn ontstaan door de economische crisis. Door een teruglopende koopkracht wordt minder geproduceerd. Daardoor krijgen bedrijven minder omzet en winst. De gaten die ontstaan in de financiën kunnen moeilijk door leningen worden opgevuld omdat banken minder bereid zijn om kredieten te verstrekken aan bedrijven.

Loonkosten vormen hoge kostenpost
Het gevolg hiervan is dat bedrijven krimpen. De loonkosten voor personeel vormen voor bedrijven één van de grootste kostenposten. Veel bedrijven die moeten bezuinigen kijken dan ook vaak naar de kosten die het personeelsbestand met zicht meebrengt. De loonkosten voor personeel kunnen op verschillende manieren worden gereduceerd. De meest rigoureuze methode is het ontslaan van personeel om bedrijfseconomische redenen. Daarnaast kunnen medewerkers ook in de deeltijd WW worden gezet onder bepaalde voorwaarden.

Loon inleveren
Een andere manier om de loonkosten te besparen is de medewerkers vragen of ze bereid zijn om loon in te leveren om daarmee hun baan en het voortbestaan van het bedrijf te behouden. Ongeveer dertig procent van de werknemers zou akkoord gaan met een lager loon wanneer daardoor een ontslag kan worden voorkomen. Dit nieuws heeft de Volkskrant gemeld op dinsdag 5 oktober 2013. Ook wil een grote deel van de deelnemers netto salaris inleveren als daar gunstiger arbeidsvoorwaarden tegenover staan.

Nationaal Salaris Onderzoek
De Volkskrant bracht het bericht naar buiten en gebruikte hiervoor gegeven van het Nationaal Salaris Onderzoek. Dit Nationaal Salaris Onderzoek werd gehouden op de website van de Nyenrode Business Universiteit en de website Intermediair. Het onderzoek werd gehouden onder 80.000 deelnemers. Tijdens dit onderzoek werden meer vragen gesteld aan de deelnemers omtrent salaris. Zo werden er ook vragen gesteld over de hoogte van het salaris en in hoeverre werknemers daar tevreden over zijn. Meer dan vijfentwintig procent van de ondervraagden zijn van mening dat hun huidige salaris te laag is. Met name vrouwen zijn ontevreden over de hoogte van het salaris dat ze verdienen.

Opleidingsniveau
Hoger opgeleide werknemers willen verhoudingsgewijs het meeste salaris inleveren om hun baan te behouden. Zo willen werknemers die een universitaire opleiding hebben afgerond 4,1 procent van hun salaris inleveren. Werknemers met een MBO-opleiding willen het minste inleveren. Iemand met een MBO-opleiding wil gemiddeld 2,3 procent van het salaris inleveren voor het behoud van zijn of haar baan.

Reactie Technisch Werken
Het is jammer dat sommige bedrijven genoodzaakt zijn om aan werknemers te vragen of ze salaris willen inleveren. De loonkosten vormen voor een bedrijf een hoge kostenpost. Voor een werknemer is salaris echter de belangrijkste inkomstenbron om in de dagelijkse behoeften te kunnen voorzien. Een daling van de salarissen zorgt er voor dat de koopkracht van de getroffen werknemers daalt. Hoe minder koopkracht er is hoe minder er wordt aangeschaft. Dit zorgt er voor dat bedrijven weer minder produceren en het cirkeltje is weer rond.