Ondernemersvertrouwen over 2019 overwegend positief

De meeste ondernemers in Nederland zijn positief gestemd over 2019. Veel ondernemers denken dat ze in het komende jaar een hogere omzet kunnen behalen. Verder zijn de meeste ondernemers ook positief gestemd over de investeringen die ze komend jaar verwachten. De werkgelegenheid zal ook toenemen bij de meeste bedrijven. Deze berichten komen naar voren uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit onderzoek heeft het CBS uitgevoerd in samenwerking met de Kamer van Koophandel en een aantal brancheorganisaties uit het bedrijfsleven.

Omzet
Ongeveer dertig procent van de ondernemers denkt dat ze een omzettoename kunnen realiseren in 2019 ten opzichte van 2018. Verder denkt 17 procent van de bedrijven dat ze in het komende jaar meer personeel zullen moeten aannemen. Er ontstaan in 2019 naar alle waarschijnlijkheid meer vacatures op de arbeidsmarkt. Dat zorgt voor een grotere druk op deze arbeidsmarkt want in bepaalde sectoren is al sprake van een overschot aan vacatures.

Personeelstekort
In het vierde kwartaal van 2018 zullen steeds meer bedrijven last krijgen van een personeelstekort. Het tekort aan personeel zou volgens het CBS een belemmerende factor vormen voor ruim een kwart van de bedrijven. Met name technische bedrijven, bouwbedrijven, transportbedrijven en zakelijk dienstverleners hebben de afgelopen tijd moeite met het vinden van geschikte werknemers voor hun openstaande vacatures.

Index
Voor het ondernemersvertrouwen wordt een zogenaamde ondernemersvertrouwenindex gehanteerd. Deze index kwam aan het begin van het vierde kwartaal uit op het indexcijfer 13,4. Dit is een kleine daling ten opzichte van voorgaande drie maanden. Voor deze index wordt de nul al gebruikt als grens tussen optimisme en pessimisme onder ondernemers. Alle indexcijfers boven de nul duiden dus op een optimisme in het ondernemersvertrouwen.