EU autoverkoop lager in oktober 2018 door strenge emissietesten

De verkoop van nieuwe personenauto’s viel in de Europese Unie aanzienlijk lager uit dan een jaar geleden. Dit komt door de gewijzigde regels op het gebied van emissiecontrole van nieuwe auto’s. Er zijn strengere testen en regels ingevoerd waaraan auto’s moeten voldoen. De Europese branchevereniging ACEA geeft aan dat de autoverkoop in de EU hierdoor is gedaald. Ook in de maand september werden minder auto’s in de EU verkocht vanwege dezelfde reden.

De nieuwe regels zijn sinds 1 september van kracht. Vanaf die datum zijn de verplichte nieuwe emissietesten (WLTP) van toepassing op alle nieuwe auto’s die worden verkocht. In de maand augustus hebben veel dealers en importeurs nog zo veel mogelijk auto’s geregistreerd onder het oude beleid. Volgens de ACEA zijn er in de maand oktober bijna een miljoen auto’s op kenteken gezet binnen de Europese Unie. Dat aantal ligt ruim zeven procent lager dan in dezelfde maand in 2017. In bijna alle lidstaten daalde de autoverkoop.

Als men kijkt naar de eerste tien maanden van dit jaar dan is er over die periode wel sprake van een stijging in de verkoopcijfers. In de eerste tien maanden werden binnen de EU meer dan dertien miljoen auto’s op kenteken gezet. Dat is ongeveer twee procent meer dan in 2017 in dezelfde periode werden verkocht.