Autoverkoop is gestegen in Europa

De brancheorganisatie ACEA maakte dinsdag 19 november 2013 bekend dat de verkoop van personenauto’s is gestegen in Europa. In de maand oktober van 2013 is het aantal personenauto’s dat verkocht is ten opzichte van de maand daarvoor gestegen. Daarmee is de maand oktober al de tweede opeenvolgende maand dat de autoverkoop is gestegen in de Europese Unie.

Er zijn in de oktobermaand veel auto’s verkocht. In totaal gaat het om meer dan een miljoen. Dit waren allemaal nieuwe personenauto’s. Wanneer de verkoop van de auto’s in oktober 2013 wordt vergeleken met de autoverkoop van oktober 2012 dan is de stijging van de verkoop behoorlijk. De stijging van het aantal verkochte personenauto’s komt op bijna vijf procent uit in oktober 2013 ten opzichte van een jaar geleden. In totaal zijn er in 2013 meer dan 10 miljoen auto’s verkocht in Europa. De stijging van het aantal nieuwe auto’s dat verkocht is verschild per land. Nederland kreeg te maken met een enorme stijging van de autoverkoop. In oktober werden maar liefst 36.784 nieuwe personenwagens verkocht. Dit was een stijging van 37,4 procent.

Reactie van Technisch Werken
In eerdere nieuwsberichten kwam al naar voren dat de autoverkoop inderdaad in Nederland is gestegen. De oorzaak van deze stijging heeft te maken met de gunstige belastingregels voor de aanschaf van nieuwe zuinige auto’s. Voor 2014 zijn deze regels minder gunstig. Daarom schaffen veel Nederlanders die het kunnen betalen nu nog een zuinige auto aan.

Dit verklaard echter de stijging in Europa niet. Andere Europese landen hebben wellicht niet of in mindere mate te maken met een afschaffing van gunstige fiscale regels met betrekking tot de aanschaf van zuinige auto’s. Het feit dat de autoverkoop in Europa aantrekt is een goed teken. De aanschaf van een personenauto is voor veel mensen een grote uitgave. Een grote uitgave doe je alleen als je over voldoende financiële middelen beschikt en vertrouwen hebt in de economie. Nu is het belangrijk dat dit consumentenvertrouwen wordt versterkt. Dan kan de economie daadwerkelijk herleven.