Industriële ondernemers zijn positief december 2016

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in de maand december verder gegroeid. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag 30 december 2016 bekend. Het statistiekbureau illustreert het vertrouwen van ondernemers doormiddel van een index. Deze index steeg in de maand december van 3,4 naar 4,7 punten. De meeste ondernemers industrie zijn positiever geworden over de verwachte bedrijfsactiviteiten ze hebben een goed gevulde  orderportefeuille. De industrie is echter een zeer grote sector waarin veel bedrijven actief zijn. Als men kijkt naar de verschillende industrieën dan valt het op dat de  producenten in de houtmaterialen en bouwmaterialenindustrie het meest optimistisch zijn in Nederland.

Positieve ondernemers
Vanaf 2014 is het aantal positief gestemde ondernemers al groter dan het aantal somber gestemde ondernemers. Doordat de index van het producentenvertrouwen in de maand december opnieuw is gestegen komt het huidige cijfer ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar te liggen. Ook de afzetprijzen stijgen. In de maand november van 2016 lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie volgens het CBS 0,8 procent hoger lagen dan een jaar geleden. Na meer dan twee jaar van dalingen in de afzetprijzen is het tij nu voor de tweede maand op rij gekeerd. Er zijn dus nu twee maanden waarin een stijging van de afzetprijzen is genoteerd. In de maand oktober stegen de afzetprijzen nog met 1,5 procent.

Stijging van de afzetprijzen
De herstel van de olieprijs heeft een grote invloed op een stijging van de afzetprijzen. Doordat de olieprijs is hersteld worden olieproducten ook duurder. Daarnaast werden ook producten uit de voedingsmiddelenindustrie 3,9 procent duurder dan in 2015. Verder zijn de prijzen van producten in de metaalproductenindustrie gestegen evenals de producten in de basismetaalindustrie. Ook de prijzen in de auto-industrie zijn toegenomen.