Afzetprijzen Nederlandse industrie in december lager dan in 2014

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie vielen in december 2015 lager uit dan in dezelfde maand in 2014. Dit werd vrijdag 29 januari 2016 gemeld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De maand daarvoor, in november 2015, lagen de afzetprijzen bijna 7 procent lager dan november 2014.

Oorzaak van de daling
Een belangrijke oorzaak van de daling in de afzetprijzen ligt in de ontwikkelingen in de petrochemische sector. De olieprijs daalt wereldwijd door de enorme productie ten opzichte van de afnemende vraag naar olie. Hierdoor is er een overaanbod aan olie op de markt. Er lijkt nog geen einde te komen aan de prijsdaling van olie. Toch was de prijsdaling van olie op jaarbasis in december 2015 wat kleiner dan in de maand november van vorig jaar.

Olieproducten goedkoper
Door het overaanbod van olie op de markt worden olieproducten goedkoper. Ten opzichte van 2014 waren de olieproducten in december van 2014 ruim 24 procent goedkoper. In november was de prijsdaling 28 procent. Als men de aardolie-industrie achterwege laat bij de prijsdaling in de industrie dan komt de prijsdaling uit op 2,4 procent. Producten uit de chemische industrie waren 9,4 procent goedkoper dan in 2014. De producten die werden geproduceerd in de voedingsmiddelenindustrie waren ruim 1 procent goedkoper dan een jaar geleden.

Basismetaalindustrie
In de basismetaalindustrie kwamen de prijzen ook 5 procent lager uit. De metaalproducten kwamen in december eveneens op een lager prijsniveau dan in 2014 aldus het CBS. In andere segmenten nam het prijsniveau iets toe. In de machinebouw stegen de prijzen evenals de prijzen in de auto-industrie, de kunststofindustrie en de rubberindustrie.

Reactie van Technisch Werken
De petrochemische sector hersteld zich nog niet maar andere segmenten doen het langzaam maar zeker beter in de industrie. Er worden weer nieuwe investeringen gedaan. Dit blijkt ook uit een stijging in de vraag naar personeel voor fabrieken zoals operators en productiepersoneel. Verder worden er nog veel medewerkers voor de technische dienst gevraagd. Hierbij gaat de voorkeur voor veel bedrijven uit naar allround technische dienst medewerkers die zowel mechanische als elektrotechnische storingen kunnen oplossen. Veel van deze aanvragen komen binnen bij technische uitzendbureaus en uitzendbureau die gericht zijn op de industrie. Deze uitzendbureaus kunnen daardoor snel werkzoekenden aan een baan helpen.