Afzetprijzen industrie stijgen in 2016

Voor het eerst in twee jaar zijn de afzetprijzen van de Nederlandse industrie gestegen. De prijzen in deze sector lagen in oktober 1,5 procent hoger in vergelijking tot dezelfde periode in 2015. De olieprijs is dit jaar iets hoger geworden en dat heeft een effect in de prijsstijging.  Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zorgde juist de hogere olieprijs voor een stijging van de afzetprijzen in 2016. Als men de olieprijzen niet meeneemt in de berekening kwam de prijsstijging uit op 0,8 procent in oktober.

De maand oktober was voor het eerst beter dan dezelfde maand in 2015. In september 2016 waren de afzetprijzen nog 1,2 procent lager dan september 2015. De prijs van  een vat North Sea Brent kwam in de maand oktober op meer dan  46 euro. dit bedrag is 6 procent hoger dan de prijs die voor een vat in oktober 2015 werd betaald. Het CBS geeft aan dat dit de grootste prijsstijging is in vier jaar tijd.

Voedingsmiddelen en overige sectoren
Naast de olieprijs ging ook de prijs van de voedingsmiddelen omhoog. Producten in de voedingsmiddelen industrie waren gemiddeld ongeveer 4,7 procent duurder dan in 2015. Dit kwam onder ander door de ontwikkelingen in de prijs van agrarische grondstoffen. De metaalindustrie had ook te maken met prijsverhogingen daardoor waren metaalproducten en auto’s duurder ten opzichte van 2015. Een sector waar de prijzen juist daalden was de sector waarin rubber en kunststoffen worden verwerkt. Ook de chemische industrie had te maken met prijsdalingen ten opzichte van 2015.