Ondernemersvertrouwen is iets gedaald in het derde kwartaal van 2019

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het ondernemersvertrouwen in Nederland iets gedaald in het derde kwartaal van 2019. Het ondernemersvertrouwen kwam in het derde kwartaal van 2019 uit op 10,6 procent. In het tweede kwartaal was het ondernemersvertrouwen in Nederland nog 1,4 procentpunt hoger. Het is echter wel duidelijk dat de stemmingsindicator nog wel op een positief vertrouwen van Nederlandse ondernemers in de economie wijst aldus het CBS.

Met name ondernemers in de informatie en communicatie zijn positief over de komende tijd. In deze sector steeg het ondernemersvertrouwen aanzienlijk. Het CBS gaf aan dat het vertrouwen van ondernemers in de informatie en communicatie-sector steeg van 17,9 procent in het tweede kwartaal naar 25 procent in het derde kwartaal. De afgelopen elf maanden was de bouwsector de branche waarin het meest positieve geluid werd gehoord met betrekking tot het ondernemersvertrouwen.

In deze sector is inmiddels het ondernemersvertrouwen iets afgenomen naar 20,6 procent wat nog steeds erg hoog is. In de autohandel en -reparatie is het ondernemersvertrouwen voor het derde kwartaal op rij negatief uitgekomen. In het derde kwartaal komt het ondernemersvertrouwen in deze sector uit op -12,7, terwijl het tweede kwartaal nog -5,3 werd genoteerd.