Ondernemersvertrouwen in bouwsector op hoogste niveau in kwartaal 2 van 2017

In het tweede kwartaal van 2017 is het vertrouwen van ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven positiever dan ooit. De stemmingsindicator van ondernemend Nederland meet het ondernemersvertrouwen. Het ondernemersvertrouwen is nu voor het derde kwartaal gestegen en kwam nu uit op indexcijfer op 15,5. Dit is het hoogste niveau sinds eind 2008 toen de metingen op dit gebied waren begonnen. De verwachtingen voor de komende tijd zijn op dit gebied ook positief. Dit werd aangegeven door de Kamer van Koophandel, MKB-Nederland, VNO-NCW, EIB en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vertrouwen in de bouwsector
Ondernemers in de bouwsector hebben vooral een positieve kijk op de toekomst. In deze sector is het ondernemersvertrouwen het hoogste van alle sectoren. Dit was ook al het geval in de afgelopen twee kwartalen. Dat is ook niet verwonderlijk want het aantal bouwvergunningen dat verstrekt wordt neemt toe. Verschillende ondernemers in de bouw hebben daardoor meer opdrachten gekregen. Daardoor trekt de arbeidsmarkt voor bouwpersoneel ook aan.

Er worden meer timmermannen gevraagd maar ook het aantal vacatures voor elektromonteurs en installatiemonteurs neemt toe. Veel bedrijven die aan de bouwsector verbonden zijn lukt het niet om zelf hun vacatures in de te vullen. Daarom roepen veel bedrijven de hulp in van technische uitzendbureaus en uitzendbureaus die actief zijn in de bouwsector. Deze uitzendondernemingen vinden het tegenwoordig ook al lastig om aanvragen voor bouwpersoneel in te vullen. Daarom plaatsen ze vacatures voor bouwpersoneel op hun websites en jobboards. Het aantal reacties op deze vacatures neemt echter af. Veel personeel met een bouwachtergrond is al aan het werk.