Onderhoudsmonteurs cv-installaties hebben het druk in koude februarimaand 2021

Door de kou in de maand februari hebben veel cv-onderhoudsbedrijven het extra druk gekregen. Door de koude dagen is de warmtebehoefte groter geworden en moeten cv-installaties ‘harder werken’ om het water op de gewenste temperatuur te brengen. Omdat de centrale verwarmingsketels zwaarder worden belast is de kans ook groot dat er een storing of ander technisch probleem ontstaat.

CV problemen

Over het algemeen zijn cv-installaties goed bestand tegen de kou. De problemen ontstaan echter wanneer toestellen niet goed onderhouden zijn. Vooral oudere cv-ketels kunnen dan technische problemen krijgen. Dat heeft een woordvoerder van branchevereniging Techniek Nederland afgelopen dinsdag benoemd na vragen van NU.nl.

CV installaties onderhouden

De woordvoerder van Techniek Nederland geeft aan dat het onderhouden van cv-ketels geen overbodige luxe is. Natuurlijk spreekt de sector van de installateurs voor haar eigen werkzaamheden maar het is ook daadwerkelijk het geval dat onderhoud aan installaties de levensduur van cv-ketels kan verlegen. De verwarmingstechniek wordt daardoor betrouwbaarder, zuiniger maar ook veiliger. Ketels draaien in de koude periode op vol vermogen. De meeste cv-installaties kunnen dat prima aan maar wanneer er langer op vol vermogen gedraaid moet wordt kunnen er problemen ontstaan. De oudere cv-ketels kunnen dat vaak moeilijk verwerken.

Meer werk voor onderhoudsmonteur

Het onderhouden van een verwarmingsketel is niet wettelijk verplicht. Wel wordt het onderhoud aan cv-installaties geadviseerd door installateurs en natuurlijk de fabrikanten. Het onderhoud aan cv-ketels wordt in een boekje in combinatie met een soort keuringssticker in kaart gebracht. Door tijdig te keuren en controleren kunnen eventuele fouten en mankementen aan het licht worden gebracht. Als dat dus niet gebeurd zullen er meer technische problemen ontstaan en krijgen cv-monteurs het drukker. Geen wonder dat installateurs meer telefoontjes binnen krijgen. Er is veel werk voor cv-installatiemonteurs.