Maximaal 5000 euro subsidie voor ondernemers die een volledige elektrische bestelbus aanschaffen vanaf 15 maart 2021

De overheid wil dat bedrijven meer de focus gaan leggen op elektrisch rijden. Daarvoor heeft de overheid een subsidie beschikbaar gesteld. Deze subsidie heeft een maximale hoogte van 5.000 euro en kunnen bedrijven ontvangen als ze vanaf 15 maart 2021 een volledig elektrisch aangedreven bestelbusje aanschaffen. Dit heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afgelopen dinsdag  bekendgemaakt. Deze regeling werd al eerder aangekondigd. De subsidie zou er voor moeten zorgen dat bedrijven toch besluiten om elektrische auto aan te schaffen en in plaats van een benzine of dieselvoertuig.

Elektrische bestelbus

De bedrijven ontvangen de 5000 euro subsidie voor een elektrische bestelbus uit een bepaalde pot. Deze pot wordt door de overheid beschikbaar gesteld en bevat 185 miljoen euro. In deze totale pot zit 22 miljoen euro die voor 2021 bestemd is. Het is belangrijk dat het wagenpark van bedrijven veranderd. Dit moet duurzamer worden zo kunnen steden in de toekomt ook worden bezocht door elektrische bestelbusjes in zero-emissiezones. In deze zones mogen niet auto’s rijden die op benzine en diesel rijden. Om de luchtkwaliteit van veel steden te verbeteren worden steeds meer brandstofauto’s geweerd.

Luchtkwaliteit verbeteren

Vanaf 2025 worden volgens belangenorganisatie voor autofabrikanten en -importeurs RAI Vereniging ingevoerd emissievrije zones ingevoerd in ongeveer twintig steden. Er zullen steeds meer schone voertuigen worden ontwikkelt de komende tijd. Dat komt juist omdat er meer eisen worden gesteld aan het wegverkeer. Het wegverkeer moet schoner waardoor steden minder CO2 uitstoten en bovendien ook minder roet in de lucht krijgen. Steden worden daardoor schoner en voldoen daardoor ook beter aan de richtlijnen die de overheid heeft opgesteld met betrekking tot de luchtkwaliteit.