Subsidie voor elektrische auto’s in 2018 vooral bij rijke automobilist terechtgekomen

Subsidie voor elektrische auto’s klinkt als een effectief middel om de verkoop en het gebruik van elektrisch aangedreven auto’s te bevorderen. In 2018 heeft de Nederlandse overheid een totaalbedrag aan belastingkorting gegeven van 700 miljoen euro aan automobilisten die een elektrische auto hebben aangeschaft. Volgens de Volkskrant is dit bedrag met name bij de rijkere automobilisten terechtgekomen.

Het bericht van de Volkskrant is gebaseerd op vragen die in de Tweede Kamer door het CDA over dit onderwerp werden gesteld. Volgens het artikel is bijvoorbeeld de verkoop van elektrische auto’s van Tesla wel 260 procent toegenomen in 2018. De meeste Tesla-modellen zijn elektrische auto’s in het luxe segment. Niet alleen Tesla-voertuigen werden meer verkocht ook andere luxe elektrische auto’s werden goed verkocht het afgelopen jaar. De helft van de verkochte elektrische auto’s van 2018 waren Tesla’s en Jaguars met een cataloguswaarde tussen de 80.000 en 120.000 euro. Bij het invoeren van de subsidieregeling is de overheid echter uitgegaan van een gemiddelde cataloguswaarde van 43.000 euro voor een elektrische auto.

Volgens de Volkskrant zijn de dure elektrische auto’s er verantwoordelijk voor dat de overheid veel meer aan subsidies kwijt was dan ze eerder hadden aangenomen. Er zou volgens de krant een begrotingstegenvaller van een paar honderd miljoen euro zijn ontstaan. Daar moet de Tweede Kamer nog over geïnformeerd worden. Volgens CDA-leider Sybrand Buma is het niet de bedoeling dat alleen “prosecco drinkende Tesla-rijders” profiteren van subsidies voor elektrische auto’s. Dat zou namelijk volgens de CDA-voorman “ten koste zou gaan van de gewone man”.