Omzet 3d-printers op Nederlandse markt naar 120 miljoen euro in 2017

Volgens ABN Amro en organisatieadviesbureau Berenschot zal de omzet voor 3d-printers op de Nederlandse markt in 2017 gaan toenemen tot een totaal van 120 miljoen euro. Dit bedrag ligt 20 miljoen euro hoger dan in 2016. ABN Amro en organisatieadviesbureau Berenschot hebben woensdag 8 maart 2017 hun rapport gepubliceerd.

De vraag naar 3d-printers neemt wat af in Nederland. In 2016 was namelijk nog sprake van een verdubbeling van de omzet van 3d-printers ten opzichte van twee jaar eerder. Er zijn verschillende soorten 3d-printers. In de verkoop van 3d-printers valt op dat er meer vraag ontstaat naar metaalprinters het aantal verkochte metaalprinters nam toe ten opzichte van de vraag naar kunststofprinters. Over de gehele wereld was er in 2015 sprake van een verkoopstijging van 47 procent.

3D-printers voor de desktop
Er zullen volgens de onderzoeker steeds meer 3d-printers voor de desktop worden verkocht. In dit segment zal de omzet stijgen naar 3 miljoen euro in 2017. De reden voor deze toename ligt volgens de onderzoekers in de ontwikkeling van 3d-printers. Deze worden namelijk steeds gebruiksvriendelijker. Bovendien worden ze ook nauwkeuriger en kun je met meerdere materialen werken. Verder is er ook sprake van grotere bouwvolumes die kunnen worden geproduceerd met 3d printers.

Het rapport is positief over Nederlandse bedrijven. Er is echter veel concurrentie op het gebied van 3d printen daarom moeten bedrijven wel hun best doen om hun positie te behouden. Er moet meer worden geinvesteerd in de ontwikkeling van 3d printers. Daarnaast is er behoefte aan hoogopgeleide technici op dit gebied daarom moet volgens Onno Ponfoort van Berenschot meer worden geïnvesteerd in onderwijs.