Omscholingstrajecten van groot belang in aanpak tekort aan technisch personeel vanaf maart 2024

Er is in Nederland sprake van een grote krapte op de arbeidsmarkt. De techniek is een sector waarin dit tekort zeer sterk gevoeld wordt. In Nederland staan er tienduizenden vacatures open alleen al in de installatietechniek en elektrotechniek. De vacatures in de procestechniek, onderhoudstechniek en metaaltechniek komen daar nog bij op. Het grote tekort aan technisch personeel zorgt er voor dat bedrijven niet meer strikt kandidaten zoeken die precies aansluiten op de punten die in de vacatures worden gevraagd. Er wordt breder gekeken. Omscholing en bijscholing wordt steeds belangrijker in Nederland. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen met een geheel andere loopbaan kunnen in 2024 de kans krijgen om in de techniek aan de slag te gaan.

Techniek moet je leren

Als je geheel geen ervaring hebt in de techniek is er vaak wel veel werk aan de winkel. De techniek is namelijk een sector waarin technische vaardigheden en technisch inzicht van groot belang zijn. Dit leer je echter niet in een stoomcursus van drie dagen of enkele weken. Verschillende uitzendbureaus en bedrijven willen echter wel die indruk wekken door speciale korte programma’s aan te bieden. Feit is dat techniek over het algemeen specifieke vaardigheden vereist. Doormiddel van oefening en training kun je deze eigenschappen en kennis eigen maken. Een omscholingstraject in de techniek is zeker een prachtig middel om je loopbaan een nieuwe weg in te laten gaan. Maak echter van te voren wel een goede keuze.

De juiste keuze maken

De techniek is namelijk een hele brede sector. Niet overal is evenveel werk in en niet iedereen is geschikt voor elk soort technisch werk. Een goede oriëntatie op de technische beroepen is geen verloren tijd. Op de website van Technischwerken.nl kun je al veel informatie vinden over diverse technische beroepen en opleidingen. Daarnaast kun je ook via netwerken in contact komen met mensen die een bepaald beroep uitvoeren dat je mogelijk aanspreekt. Hoe meer informatie je gebruikt om je keuze te maken hoe beter je de keuze kunt maken voor een loopbaanstap richting de techniek.