Warmtepomp een ‘dwangpomp’?

Bijna elk huishouden in Nederland zal vanaf 2026 verplicht voor een duurzame oplossing moeten kiezen bij de vervanging van een cv-ketel. Er zijn al huishoudens die inmiddels een warmtepomp hebben aangeschaft maar vele woningen zijn nog voorzien van een cv-installatie met een bijbehorende cv-ketel. De kosten van een warmtepomp blijken volgens veel tegenstanders het grootste probleem. De aanschaf van een warmtepomp en de aanleg van een bijbehorende installatie kost al snel meer dan tienduizend euro.

Cv installaties

Volgens een nieuws bericht van RTL Nieuws kiezen veel mensen er nog voor om hun huidige cv-ketel te vervangen voor een andere cv-ketel. Daardoor kunnen ze langer hun cv-installatie gebruiken en kunnen eventuele kosten van een warmtepomp uitstellen. Uit een peiling van het RTL Nieuwspanel komt ook naar voren dat 80 procent van de mensen die deze keuze maakt dit vooral doet vanwege de kosten. Er zijn echter ook andere redenen die aangevoerd worden. Sommige mensen zijn gewoon bang voor verandering. In vrijwel elk nieuwsbericht is duidelijk te proeven wat de mening is van de schrijver. Sommige nieuwsberichten lijken de zorgen van de mensen met gasinstallaties te bagatelliseren en doen hun uiterste best om deze zorgen te ontkrachten.

Waterstof

Laten we al deze discussies gewoon vermijden en de overheid gewoon wijzen op haar eigen verantwoordelijkheid. Als de overheid er eerst voor heeft gezorgd dat het energienet klaar is voor meer warmtepompen dan kunnen wij als bevolking daarna volgen. Het ziet er op dit moment echter niet naar uit dat de knelpunten in de energienetwerken binnen een paar jaar worden opgelost. Daarnaast heeft men in Nederland straks een heel groot netwerk aan aardgasleidingen die niet benut worden als de wijken geen aardgas meer ontvangen. Hier heeft vrijwel niemand het over maar het vormt wel een probleem in de ondergrondse infra. Daarnaast is het zo dat waterstof ook in opkomst is. Wordt dat massaal getransporteerd over aardgasleidingnetwerken in Nederland? Dan kun je cv ketels vervangen of aanpassen tot waterstofketels. Een dwangpomp? Dat klinkt heel streng maar onuitvoerbaar binnen 5 jaar.