Hybride warmtepomp als verwarmingsinstallatie voor een woning

Hybride warmtepompen worden regelmatig genoemd als mogelijkheid om de verwarming van een woning te verduurzamen. Vaak wordt er bij de berichten over deze installaties niet vermeld wat een hybride warmtepomp precies is. Deze verwarmingsinstallaties bestaan in feite uit twee systemen waarmee warmte opgewekt kan worden namelijk de warmtepomp en de cv-ketel. In feite gebruik je met deze hybride oplossing dus nog steeds aardgas voor je cv-ketel alleen wordt door het gebruik van de warmtepomp het aardgasverbruik wel aanzienlijk gereduceerd. Sommige websites van installatiebedrijven hebben het zelfs over een reductie van 70 procent aan aardgas verbruik.

Wat is een hybride warmtepomp?

Als men gebruik maakt van een hybride warmtepomp in combinatie met de cv-ketel dan levert de cv-ketel nog steeds het warme tapwater wat wordt gebruikt in de kraan, douche en bad. Verder springt de cv-ketel ook bij wanneer de temperatuur buiten zo laag wordt dat het beter is om de woning met aardgas te verwarmen. Kortom op koude (winter) dagen zal de cv-ketel het grootste deel van de warmte in de woning gaan leveren. Er zijn echter ook veel dagen dat het niet heel koud is en de gemeten warmte in de woonkamer ten opzichte van de aangegeven warmte op de thermostaat slechts een kleine overbrugging behoeft. In die gevallen zal de hybride warmtepomp de warmte gaan leveren.

Aardgasverbruik omlaag

Een Hybride warmtepomp kan in veel gevallen het aardgasverbruik gaan verminderen. Toch gebruikt deze warmtepomp ook energie namelijk elektrische energie. Omdat elektrische energie ook geld kost hebben veel woningen die een warmtepomp hebben ook extra zonnepanelen. Daarmee kan voor een groot deel van het jaar voldoende elektrische energie worden opgewekt om de hybride warmtepomp zijn werk te laten doen. Alleen op koude en bewolkte dagen zal het rendement van de zonnepanelen heel laag zijn waardoor de warmtepomp haar energie van het lichtnet moet halen waardoor de kosten van het gebruik van de warmtepomp ook toenemen.

Zonnepanelen en teruglevering stroom

Verder is het belangrijk om te weten dat de grote hoeveelheid zonnepanelen op een warme zonnige dag er voor zorgen dat er heel veel elektriciteit wordt opgewekt die niet meteen kan worden verbruikt. Energiebedrijven vinden dat onprettig waardoor de kans bestaat dat je deze duurzaam opgewekte energie in de toekomst minder makkelijk kunt terugleveren op bepaalde dagen. Tot slot ben je met een hybride warmtepomp nog steeds aangesloten op het aardgasnetwerk. Je bent dus niet geheel aardgasvrij.