Wat kost een warmtepomp begin 2023?

De aanschafprijs van en warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren. In eerste instantie is het merk en het type warmtepomp van invloed op de aanschafprijs. Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid worden gemaakt tussen een hybride warmtepomp die in combinatie met een cv-ketel wordt gebruikt maar er is ook en all-electric variant die niet gekoppeld is aan een cv-ketel maar volledig draait op elektriciteit. Een hybride warmtepomp kost ongeveer tussen de 6.000 en 11.000 euro. Als men een all-electric warmtepomp wil laten plaatsen dan is men meer geld kwijt. De geheel elektrische warmtepompen zullen over het algemeen tussen 8.000 en 15.000 kosten. Dit is echter een behoorlijk grove schatting.

Totale kosten van een warmtepomp

De totale kosten kunnen zelfs nog hoger uitvallen wanneer er bijvoorbeeld vloerverwarming moet worden aangebracht of wanneer men radiatoren en thermostaten moet gaan vervangen. Doormiddel van warmtepompen wordt gewerkt met lagere temperaturen. Zo wordt water uit een warmtepomp afhankelijk van het type opgewarmd tussen de 35 tot 55 graden Celsius. Het water dat doormiddel van een cv-ketel op aardgas wordt verwarmt is tussen de 60 tot 80 graden Celsius verwarmt. Een cv-ketel die op aardgas wordt gestookt zal daarom vaak gekoppeld zijn aan kleinere radiatoren voor de warmteafgifte. Wanneer men echter een warmtepomp gaat plaatsen zal men gebruik moeten maken van grotere oppervlakten voor de warmteafgifte. Om die reden wordt bij lagetemperatuurverwarming ook vloerverwarming aangebracht.

Renovatieproject en verduurzaming

De totale kosten zijn vooral in een renovatieproject moeilijk te bepalen. Als er verschillende componenten moet worden veranderd dan moet men rekening houden met de verwijdering van deze componenten maar ook met de aanschaf en installatie van nieuwe componenten. Om die reden is de totale aanschaf van een warmtepomp moeilijk te bepalen zonder dat er een expert naar heeft gekeken. Vooral wanneer men ook de isolatie van het pand moet optimaliseren. Lage temperatuurverwarming functioneert namelijk optimaal wanneer er weinig warmte verdwijnt uit de woning. De woning moet dus goed geïsoleerd zijn en kierdicht zijn. In de praktijk wordt de luchtverversing vaak doormiddel van een mechanische afzuiging geregeld. Als deze niet aanwezig is kan het betekenen dat een dergelijke installatie nog moet worden aangebracht tezamen met de warmtepomp.

Subsidie op warmtepomp

Er is op het gebied van kosten echter ook goed nieuws. Omdat men doormiddel van een warmtepomp een woning verduurzaamd en in lijn met de overheid een stap heeft gezet om de woning aardgasvrij te maken, kan men vaak subsidie krijgen. Over de hoogte van deze subsidie doen we in dit artikel geen uitspraken. De hoogte van de subsidie is namelijk afhankelijk van het beleid van de overheid en natuurlijk het type warmtepomp en het effect dat de warmtepomp heeft op de verduurzaming van de woning. Wel kan een hoge subsidie er voor zorgen dat de aanschafprijs van een warmtepomp netto voordeliger wordt.