NVM Open Huizen Dag wordt mogelijk anders georganiseerd in 2021

De Open Huizen Dag van makelaarsvereniging NVM is op de woningmarkt in Nederland altijd een interessant evenement geweest voor zowel woningzoekers als woningverkopers. Tijdens de Open Huizen Dag kunnen mensen woningen bezichtigen van mensen die aangesloten zijn bij de NVM en hun woning willen verkopen. Door de coronacrisis zijn de afgelopen drie edities van de Open Huizen Dag niet doorgegaan. Ook voor de tweede editie van de Open Huizen Dag in 2021 is een streep gezet door de NVM.

De Open Huizen Dag bestaat als evenement in Nederland al bijna twintig jaar. Omdat de Open Huizen Dag een heel populair middel is om de woningmarkt verder te stimuleren zijn er in de periode voor de coronacrisis verschillende openhuizendagen georganiseerd. Dit evenement bracht voor de coronacrisis duizenden mensen op de been. Deze mensen hadden al dan niet met serieuze koopplannen of waren zich aan het oriënteren op de woningmarkt. De NVM gaat nu op 2 oktober experimenteren met een nieuwe vorm van de Open Huizen Dag. Dat heeft een woordvoerder van de makelaarsvereniging bekend gemaakt. Volgens de woordvoerder vind de NVM het nog niet “passend” om mensen elkaar massaal te laten bezoeken tijdens een Open Huizen Dag.

Daarnaast is er al sprake van een krapte op de woningmarkt. Dat betekent dat de vraag veel hoger is dan het aanbod. De paar mensen die al een woning te koop hebben staan kunnen daardoor rekening houden met een enorme toestroom aan mensen. Dat moet worden voorkomen. In de nieuwe opzet kunnen geïnteresseerden een gratis en vrijblijvende afspraak maken met een makelaar. Tijdens deze afspraak kunnen ze meer informatie inwinnen over de mogelijkheden op de woningmarkt. Deze afspraken kunnen online worden gedaan of bij mensen thuis, op de nieuwe variant van de Open Huizen Dag. Het is nog onduidelijk of de oude variant van de Open Huizen Dag nog terug gaat komen in Nederland. Dat is van verschillende factoren afhankelijk waaronder de coronacrisis.