NS heeft zelfrijdende trein getest op dinsdag 10 december 2019

De NS heeft een proef uitgevoerd met een zelfrijdende trein in de nacht van dinsdag 10 op woensdag 11 december 2019. Deze testrit werd gehouden op het spoortraject tussen het dorp Swifterbant en station Kampen Zuid. Op woensdag werd een evaluatie gehouden van deze testrit. Op basis van deze evaluatie trekt de NS de conclusie dat van een succesvol experiment kan worden gesproken. Er zullen de komende tijd nog meer testen worden uitgevoerd door de NS met zelfrijdende treinen. De testrit van afgelopen nacht duurde ongeveer een kwartier.

Tijdens deze testrit werd onder andere getest met het zelfstandig remmen en stoppen van de trein op de juiste plek langs het perron. De trein die voor deze test werd ingezet vertrok en arriveerde op de juiste tijd. De zelfrijdende trein is uitgerust met een computersysteem dat communiceert met sensoren en het besturingssysteem van de trein. Volgens de NS is het computersysteem zo ontworpen dat alle ingevoerde informatie over de trein maar ook over de infrastructuur en dienstregeling kunnen worden samengevoegd.

Tijdens het experiment zijn er volgens de NS waardevolle inzichten ontstaan en werd er ook waardevolle data verzameld. De komende tijd zullen nog een aantal testen worden uitgevoerd waarbij de zelfrijdende trein zal moeten reageren op ander treinverkeer. Ook het rijgedrag en remgedrag op gladde sporen zal worden getest.