Eerste zelfrijdende trein op Nederlandse spoor in 2017

Vermoedelijk zal de eerste zelfrijdende trein in 2017 op het Nederlandse spoor gaan rijden. Op dit moment is ProRail bezig met de voorbereidingen voor het uitvoeren van testen. Deze testen worden gedaan met zelfrijdende geautomatiseerde treinen. Aan het einde van 2017 moet de proef met de zelfrijdende treinen worden uitgevoerd. Dit maakte ProRail doormiddel van een woordvoerder op donderdag 30 maart 2017 bekend na berichtgeving in De Telegraaf.

Proeven op het spoor
De testen met zelfrijdende treinen bestaan uit een serie proeven die in de praktijk worden uitgevoerd op het spoor. Deze testen zal ProRail samen met een aantal andere vervoersbedrijven uitvoeren en zullen in heel 2018 worden uitgevoerd. Dit stond in De Telegraaf. In het krantenartikel werd echter niet vermeld waar de testen precies zullen worden uitgevoerd. Volgens het bericht van de woordvoerder heeft de provincie Groningen al duidelijk aangegeven belangstelling te hebben voor het uitvoeren van de proeven op de spoorlijnen die in die provincie aanwezig zijn.

Testritten en veiligheid
De testritten met de zelfrijdende treinen worden op een zorgvuldige manier uitgevoerd. Dit houdt in dat men wel veiligheidsaspecten heeft ingebouwd in de testen. Zo zijn er altijd mensen aanwezig die kunnen ingrijpen wanneer er een misverstand of ongeluk dreigt te gebeuren. Een belangrijk aspect van het testen is het opdoen van kennis. De veiligheid is daarbij een belangrijk onderwerp dat wordt getoetst. Ook kijkt men naar de frequentie waarmee de treinen rijden aldus de toelichting van de woordvoerder van ProRail. Nederland is niet heet eerste land dat met zelfrijdende treinen testen uitvoert. Er zijn overigens al landen die geautomatiseerde metro’s gebruiken.