NS test zelfrijdende treinen vanaf 2019

De NS gaat de komende tijd een aantal testen uitvoeren met zelfrijdende treinen. Daarmee wil de spoorwegorganisatie de Nederlandse spoorwegen effectiever benutten. Treinen zouden korter achter elkaar over een spoor kunnen rijden. Door de afstand tussen de treinen op het spoor te verkleinen zouden meer treinen kunnen worden ingezet en meer reizigers worden vervoerd.

In eerste instantie zullen de zelfrijdende treinen worden ingezet op het treinspoor tussen Lelystad en Zwolle. De eerste testrit zal in 2019 worden uitgevoerd maar waarschijnlijk zal ook het komende jaar worden getest met zelfrijdende treinen. Op de testrit zullen trouwens geen reizigers in de trein worden toegelaten. Het idee van zelfrijdende treinen is niet nieuw. In Engeland gebruikt men al zelfrijdende treinen. Vier kaderleden van FNV Spoor zijn in Engeland geweest om te kijken hoe automatische treinen daar functioneren. In het vakbondsmagazine heeft één van de kaderleden aangegeven dat ze “redelijk positief” terug zijn gekeerd van deze observatie.

De zelfrijdende treinen zijn voorzien van moderne technologie. Er wordt een geautomatiseerd systeem gebruikt dat een computer bevat. Dit computeronderdeel dat geplaatst wordt in de trein bevat alle informatie met betrekking tot de spoor. De informatie die het systeem bevat is zo uitgebreid dat de computer de meeste handelingen overneemt die nodig zijn voor het besturen van treinen. Tijdens het testen van de zelfrijdende treinen is de machinist nog gewoon aanwezig. De machinist heeft de taak om toezicht te houden en zal ingrijpen wanneer dat nodig wordt geacht.