Nieuwe balans op oliemarkt in 2015?

Econoom Fatih Birol gaf donderdag 26 februari 2015 zijn visie op de oliemarkt namens het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Volgens hem komt er binnen een paar maanden op de oliemarkt een nieuwe balans. Dit heeft te maken met de zeer scherpe daling van de olieprijs de afgelopen maanden. Doordat de prijs laag is val uiteindelijk de vraag naar olie stijgen en zal de olieprijs weer uit het dal omhoog gaan. De econoom noemde een olieprijs van 45 dollar per vat ‘onhoudbaar’.

De IEA gaf eerder in de maand februari 2015 ook al aan dat de olieprijs vermoedelijk zal stijgen aan het einde van 2015. Op donderdag 26 februari 2015 kwam de prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) 1,6 procent lager uit. Hierdoor kwam de prijs van Amerikaanse olie op 50,18 dollar per vat. Een vat Brent olie kwam 0,1 procent hoger uit op 61,66 dollar.

Reactie van Technisch Werken
De olieprijs is sterk onderhevig aan politieke ontwikkelingen. Kenmerkend zijn de beslissingen van de Amerikaanse regering om schalie-olie op de markt te brengen en de productie niet te verlagen. De OPEC en Rusland besloten eveneens om de olieproductie niet te verlagen waardoor het aanbod van olie op de markt groter werd in verhouding tot de vraag. Een lage olieprijs zorgt er echter voor dat veel investeerders besluiten om geen geld te stoppen in de bouw van nieuwe olieproductieplatforms. Daardoor neemt het aanbod op den duur af en komt er weer een balans. De vraag is alleen wanneer dat gebeurd. Er kunnen namelijk nieuwe ontwikkelingen komen waardoor de oliemarkt alsnog een andere kant op gaat.