Nieuw warmterecord in 2016?

Als men kijkt naar de zomer in Nederland dan zal men niet snel denken dat er in 2016 sprake zal zijn van een warmterecord. Een warmterecord moet men dan ook niet landelijk bekijken maar wereldwijd. De afgelopen jaren 2015 en 2014 waren ook al recordjaren op het gebied van warmte. In juli werd in Koeweit een nieuw hitterecord gemeten. In die maand kwam de temperatuur op een gegeven moment op 54 graden Celsius. Ook andere gebieden in de wereld hebben te kampen met een extreme hitte. Hierbij kan men denken aan grote delen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Volgens organisatie Bits of Science zijn de hitterecords geen toevallige uitschieters. Bits of Science is een platform van wetenschapsjournalisten. Dit platform bestaat al sinds 2010. Volgens de organisatie zijn de recordjaren slechts een voorproefje voor wat de aarde te wachten staat. Bits of Science ziet een duidelijk patroon en verwacht dat de aarde in de toekomst alleen maar warmer wordt. Ook wanneer men de CO2-uitstoot kan beperken zal men te maken krijgen met een stijgende temperatuur op aarde. Volgens de organisatie is namelijk een deel van de opwarming van de aarde verstopt.

Een groot deel van de opwarming als gevolg van de CO2-uitstoot wordt opgenomen door de oceanen. Het oppervlak van de oceanen wordt eerst verwarmt maar de warmte zakt steeds dieper weg. Uiteindelijk zal het gehele water een paar graden warmer worden. Het is echter onduidelijk hoe lang het duurt voordat deze warmte vrij komt. Dit kan binnen enkele tientallen jaren zijn tot een eeuw aldus Bits of Science. Ook de opwarming die dit veroorzaakt is moeilijk precies te bepalen. Deze opwarming kan oplopen van 0,3 graden tot 0,7 graden wereldwijd.

Reactie van Technisch Werken
Als men het over de opwarming van de aarde heeft dan heeft men het meestal over gemiddeld een halve tot één graad opwarming. Dat lijkt heel weinig maar heeft in de praktijk grote gevolgen voor het smelten van de ijskappen en dus een verhoging van het zeewater. De klimaatafspraken die wereldwijd zijn gemaakt moeten de risico’s beperken maar het schadelijke proces is in feite al in gang gezet. Men kan het niet meer omkeren men kan hooguit de schade trachten te beperken. Daarvoor zijn harde afspraken nodig die worden nageleefd door de betrokken partijen.