Energierekening valt in 2016 lager uit dan in 2015

Voor veel Nederlanders zal de energierekening in 2016 lager uitvallen dan in 2015. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kan het verschil voor een gemiddeld huishouden oplopen tot ongeveer honderd euro op jaarbasis. Dat is een behoorlijke meevaller voor veel huishoudens. De energielasten behoren tot de vaste lasten en een besparing op deze vaste lasten is een welkome factor in de financiering van een huishouden.

Waarom valt de energierekening lager uit?
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen waardoor de energierekening lager zal uitvallen. De kostenbesparing komt onder andere omdat elektriciteit goedkoper is geworden. De levering van elektriciteit werd namelijk 31 euro goedkoper. Daarnaast is ook de energiebelasting op elektriciteit aan het begin van 2016 aanzienlijk verlaagd. De belastingverlaging op energie scheelt een huishouden gemiddeld 67 euro per jaar. Helaas steeg de belasting op gas. Het bedrag op energierekening in 2016 bestaat voor 44 procent uit belastingen. In 2015 was dat nog 40 procent.

Prijsontwikkelingen op de energiemarkt
Als men kijkt naar de afgelopen tien jaar dan zijn de prijzen in Nederland met gemiddeld met 2,4 procent gestegen. Er is echter een aanzienlijk verschil tussen de prijzen die voor gas moeten worden betaald en de prijzen voor elektriciteit. Elektriciteit werd 19 procent goedkoper en gas werd 18 procent duurder.

Reactie van Technisch Werken
Elektrische energie kan steeds effectiever uit natuurlijke bronnen zoals windkracht en zonlicht  worden gewonnen. Elektrische energie wordt daardoor steeds duurzamer hoewel er wel kolencentrales in bedrijf worden gehouden. Met gas is dit lastiger. Gas wordt nog steeds uit de aardbodem gepompt en een goede vervanger hiervoor is er eigenlijk nog niet. In de toekomst wil men woningen zoveel mogelijk gasvrij maken en wil men de verwarming van woningen met andere technieken zoals aardwarmte en warmteopslag regelen. Deze techniek is er wel maar moet wel doorontwikkeld worden.