Nederlandse industrie kreeg minder orders binnen in december 2023

In de laatste maand van vorig jaar heeft de Nederlandse industrie veel minder orders binnengekregen. Daarnaast ging ook de opvang van de productie opnieuw omlaag. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS heeft voor haar publicatie de nieuwe cijfers gebruikt van de industriesector. Ook de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maken duidelijk dat er een teruggang heeft plaatsgevonden in de industrie de afgelopen maand. De gegevens van de Nevi maken duidelijk dat er voor bedrijven in de industrie sprake is van onzekerheid. Deze onzekerheid duurt lang voort vanwege het afkoelen van de economie in Nederland. Doordat de economische groei afneemt hebben klanten minder behoefte aan het plaatsen van orders.

Minder orders en lagere productie

Dit heeft weer een effect op de productie van industriële bedrijven die door de terugloop in orders minder werk hebben. De Nevi hanteert een index waarmee de stemming van inkoopmanagers wordt gemeten van bedrijven in de industrie. Deze index kwam in december opnieuw weer wat lager uit. De daling is niet heel groot. Zo was het indexcijfer in november nog 44,9 punten terwijl deze in december uitkwam op 44,8 punten. Een score onder de 50 punten toont overigens een krimp in de bedrijvigheid en boven de 50 punten spreekt men van een groei. In 2023 is het indexcijfer echter elke maand onder de 50 punten beland. Dat maakt duidelijk dat het vertrouwen onder ondernemers in de industrie niet heel groot is. Ook het CBS onderstreept deze ontwikkeling met haar cijfers. Volgens het CBS is de graadmeter voor het vertrouwen van producenten gedaald van min 0,5 punt in november naar min 3,4 punt in december. Dit is de laagste stand in een periode van ruim drie jaar tijd.

Bouwsector

Er zijn verschillende sectoren verbonden aan de industrie. Een voorbeeld van een belangrijke sector is de bouwsector. Deze sector heeft het de afgelopen tijd moeilijk gehad in Nederland. De bouwproductie zal de komende tijd dalen wegens een terugloop aan bouwvergunningen. Daardoor zal het aantal orders voor de productie van bouwmaterialen richting de industrie ook afnemen. Ook andere sectoren hebben te maken met een krimp. Zo worden er bijvoorbeeld ook minder zonnepanelen in Nederland geplaatst. Zowel particulieren als bedrijven bezuinigen nu het minder gaat met de economie. Toch is de industrie een sterke sector in Nederland. Daar komt bij dat de economie door nieuwe wet en regelgeving of andere ontwikkelingen een nieuwe impuls kan krijgen. Wellicht kan een nieuwe regering in Nederland hier een bijdrage aan leveren.