Nederlandse industrie heeft minder geproduceerd in 2023 ten opzichte van 2022

De Nederlandse industriesector produceert in 2023 tot op dit moment minder dan vorig jaar. Er is sprake van een daling in de productie geweest in de maand augustus. Toen nam de productie in Nederland af met acht procent. Met name in de machinebouw werden minder producten gemaakt. Augustus is niet de enige maand waarin de productie aanzienlijk afnam. Ook in de maand juli was er sprake van een daling van 8 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was er in juli een productiedaling van 7 procent. Ook in die maanden werden minder machines geleverd volgends het statistiekbureau.

Meer vraag naar reparatie van machines

Het is opvallend dat bedrijven die actief zijn in de reparatie en installatie van machines het veel drukker hebben gekregen. Daardoor zou je de conclusie kunnen trekken dat er door bedrijven minder focus wordt gelegd op de aanschaf van nieuwe machines maar meer op het behoud en onderhoud van machines. Dat blijkt onder andere ook uit de toenemende vraag naar onderhoudsmonteurs en servicemonteurs in de machinebouw. Mensen die machines kunnen repareren zijn zeer gewild op de arbeidsmarkt van Nederland.

Nederlandse industrie

Nederland doet het in verhouding tot andere landen in Europa niet bepaald goed in de industrie. Als men kijkt naar andere Europese landen dan is alleen in Estland de productie sterker afgenomen in de industrie. De wereldeconomie is langzaam maar zeker aan het afkoelen. Door de oplopende rente wordt het voor bedrijven en particulieren minder interessant om grote investeringen te doen. Het gevolg hiervan is dat de vraag naar machines afneemt. Bovendien wordt Nederland ook sterk beïnvloed door de Duitse industrie. Nederlandse bedrijven in de industrie verkopen producten aan Duitsland en andersom. In Duitsland merkt men ook de gevolgen van de afkoelende economie. Toch werd in dat land in augustus slechts een daling geregistreerd van 0,7 procent in augustus 2023 ten opzichte van dezelfde maand in 2022.