Nederlandse defensie koopt tientallen kleine drones in 2018

Defensie kan niet zonder technologie. Als de technologie naar een hoger niveau gaat moet ook defensie investeringen doen om voorop te lopen. Een technologische voorsprong kan van doorslaggevend belang zijn op het slagveld. Een belangrijk aspect hierin is het lokaliseren van de vijand en het uitvoeren van een succesvolle verkenning. De meeste verkenning wordt tegenwoordig vanuit de lucht gedaan. In het verleden gebeurde dit nog met bemande vliegtuigen maar inmiddels worden hiervoor onbemande vliegtuigen ingezet. Deze vliegtuigen worden steeds kleiner. Zo worden ook drones ingezet voor verkenningsvluchten.

Black Hornet
De drones worden echter steeds geavanceerder, kleiner en effectiever. Daardoor kan defensie nu gebruik maken van nog specialistischer drones. De Black Hornet zal in de toekomst behoren tot de dronefloot van defensie. Deze drone is zeer klein en weegt slechts 18 gram. De rotorspanwijdte is ongeveer 12 centimeter en het kleine vliegtuigje kan ongeveer 25 minuten vliegen. Tijdens het vliegen kan de drone foto’s maken en video-opnames. Gemiddeld kost een drone tussen de 30.000 en 40.000 euro maar defensie wil niet precies benoemen hoeveel geld geïnvesteerd werd met de aanschaf van de drones.

Verkenningsvluchten
Vanwege de compacte vorm en de kleine afmetingen kan deze drone nauwelijks worden opgemerkt. Dat is ideaal voor het uitvoeren van verkenningsvluchten. In de toekomst zullen de verkenningseenheden van de landmacht en het Korps Mariniers gebruik maken van deze drones. Deze eenheden kunnen door gebruik te maken van de drones het slagveld verkennen op een veilige afstand.

Zonder kinderziektes
Nederland loopt echter met Black Hornet achter ten opzichte van de Britse, Noorse en Duitse krijgsmacht. Daar wordt dit type drone al langer gebruikt. De Nederlandse defensie geeft aan dat daardoor de “kinderziektes” uit deze drones zijn gehaald. Daardoor zou Nederland meteen de nieuwere geoptimaliseerde versie van de Black Hornet hebben aangeschaft.