Technische uitzendbureaus leggen focus op ontwikkeling en BBL in 2018

Het tekort aan technisch personeel kan het beste worden opgelost door het ontwikkelen van nieuwe vakkrachten. De vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt sluit niet op elkaar aan in 2018. De vraag op de arbeidsmarkt komt naar voren in de vacatures van bedrijven. In deze vacatures worden vakkrachten gevraagd maar de meeste vakkrachten hebben al geruime tijd werk en zijn niet van plan om over te stappen naar een andere werkgever. Als ze de overstap maken zorgt dat overigens direct voor problemen bij de voormalige werkgever die meteen een ervaren kracht moet missen met alle gevolgen van dien.

Tekort aan vakkrachten oplossen

Het tekort op de arbeidsmarkt kan daardoor eigenlijk alleen worden opgelost met nieuwe vakkrachten. Die zijn echter nauwelijks beschikbaar. Daarom investeren bedrijven maar ook technische uitzendbureaus steeds meer in BBL opleidingen voor instromers op de technische arbeidsmarkt. Niet alleen jongeren en jongvolwassenen beneden de 25 jaar kunnen in aanmerking komen voor BBL-trajecten ook dertigers, veertigers en oudere werkzoekenden kunnen bij uitzendorganisaties terecht wanneer ze zich willen laten omscholen of bijscholen.

Loopbaanondersteuning
VCU uitzendbureaus en andere technische uitzendbureaus doen hun best om werkzoekenden enthousiast te maken voor de techniek en technisch werk. Natuurlijk moet de motivatie ook vanuit de kandidaat zelf komen. Deze moet de juiste beeldvorming hebben over de beroepsgroepen in de techniek. Veel werklozen vinden het prettig om bij een uitzendbureau langs te gaan voor extra informatie over de verschillende vacatures die open staan in de techniek. In sommige beroepsgroepen is meer vraag naar personeel dan in andere beroepsgroepen. Zo is er bijvoorbeeld veel vraag naar installatiemonteurs en elektromonteurs maar minder vraag naar technisch personeel in de offshore en olie- en gasindustrie. De energietransitie zorgt er voor dat er ook in de energiesector en de installatietechniek extra personeel nodig is. Voor het plaatsen van zonnepanelen, windmolens en warmtepompen hebben werknemers specifieke kennis nodig. Deze kennis kan worden aangeleerd door maatwerk opleidingen. Installatiebedrijven bieden deze opleidingen aan hun personeel maar uitzendorganisaties ook. Daarnaast bieden veel uitzendbureaus een ondersteuning op het gebied van loopbaankeuzes en loopbaanbegeleiding.

BBL via uitzendbureaus
BBL is ook een effectieve oplossing al zijn BBL-trajecten vaak wel trajecten die meerdere jaren duren. Zo duurt het wel een paar jaar voordat iemand van een leek in de elektrotechniek is ontwikkelt tot een vakkracht. Daarvoor zijn erkende leerbedrijven nodig en opleidingsinstituten. Veel technische uitzendbureaus vormen een tussenpersoon tussen vraag en aanbod ook op BBL gebied. Daarom zijn er verschillende uitzendkrachten die een BBL traject volgen via een uitzendorganisatie. Ze krijgen dan eerst een advies over welke BBL-trajecten het beste bij hen zouden passen en gaan vervolgens het juiste BBL-traject in. Dan krijgen ze een ontwikkeltraject wat hen van een leek naar een vakkracht ontwikkeld. De uitzendorganisatie vormt hierin een rol van regiehouder.