Wat is een drone en waarvoor worden drones gebruikt?

Drones zijn onbemande luchtvaartuigen. Dit betekend dat het luchtvaartuig kan vliegen zonder dat er een piloot aan boord van het toestel is. Een drone wordt vrijwel altijd op een afstand bestuurd. De bestuurder van de drone kan zich in de nabijheid van de drone bevinden maar eventueel ook op duizenden kilometers afstand van de drone indien de communicatietechnologie voldoende is. Naast op afstand bestuurbare drones zijn er ook autonomere toestellen. Deze toestellen zijn van te voren geprogrammeerd om een bepaalde route of opdracht uit te voeren.

Verschillende benamingen voor drone
Naast de naam ´drone´ zijn er verschillende andere benamingen die worden gebruikt voor onbemande luchtvaartuigen. Hieronder zijn een aantal afkortingen weergegeven met daarbij de volledige benaming:

· UAV (Unmanned Aerial Vehicle)
· RPAS (Remotely Piloted Aircraft System)
· MAV (Micro Air vehicle)
· AAR (Autonomous Aerial Robotics)
· SUAS (Small Unmanned Aircraft System)
Gebasseerd op bovenstaande afkortingen zijn ook nog de benamingen mini UAV of small UAV, rotor-UAV of RUAV, in gebruik. Ook de benamingen microcopter, quadcopter worden gehanteerd.

Nederlanders gebruiken meestal het woord ´drone´. Het woord ´drone´ is echter ontleend aan de militaire luchtvaart. Deze militaire luchtvaartterm wordt gebruikt voor een onbemand vliegtuig dat dient als een ‘vliegend doel’ om uit te schakelen bij gevechtsoefeningen.

Waarvoor worden drones gebruikt?
Drones werden in eerste instantie veel toegepast bij defensie. Daar worden ze nog steeds gebruikt voor het uitvoeren van verkenningsvluchten en het maken van foto´s. daarnaast zijn er drones die uitgerust zijn met wapensystemen om eventueel vijandelijke doelen uit te schakelen. Naast militaire doeleinden worden drones ook steeds vaker gebruikt voor civiele doeleinden. Hierbij kan men denken aan drones die worden gebruikt door brandweer en de politie. Ook voor het beveiligen van terreinen kunnen drones worden ingezet. Als mensen zoek zijn geraakt kan men drones inzetten om mensen op te sporen. Fotografen en makelaars gebruiken drones om objecten van bovenaf te fotograferen. Ook architecten en milieufotografen gebruiken drones voor het maken van foto’s of het opnemen van videobeelden.