Campagne gestart in 2016 tegen gebruik van drones in de buurt van vliegvelden

Er zijn een aantal voorvallen geweest waarbij het vliegverkeer van Nederlandse luchthavens hinder heeft ondervonden van het gebruik van drones. Deze drones zijn meestal eigendom van particulieren die ze voor recreatieve doeleinden gebruiken. Het gebruik van de drones in de buurt van vliegvelden kan het vliegverkeer echter hinderen op een manier dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Piloten hebben regelmatig een drone in de buurt van hun vliegtuig in de lucht gezien. Luchtvaartorganisaties hebben eind april hun zorgen geuit aan het kabinet. Ze willen dat er wat wordt gedaan aan de wijze waarop drones nu worden gebruikt door particulieren. Het aantal incidenten moet omlaag voordat er echt serieuze ongelukken gebeuren. Daarom willen luchthavens en de overheid dat het gebruik van drones in de buurt van vliegvelden wordt verboden.

Waar mag je wel en niet vliegen met drones?
Het aanschaffen van een drone kost meestal maar een paar honderd euro. Daardoor is het voor veel mensen haalbaar om een drone aan te schaffen. Voor het gebruik van een drone is echter geen certificaat of cursus vereist. Feitelijk kan dus iedereen een drone gebruiken en in de lucht laten opstijgen. De eigenaren van drones weten echter niet waar dat wel of niet mag gebeuren. Daardoor gaan veel mensen maar op een willekeurige locatie hun drone gebruiken.

Dat moet volgens de overheid veranderen. Het aantal incidenten met recreatieve drones moet worden teruggedrongen. Daarom is overheid een campagne gestart waarbij gebruikers van drones op hun verantwoordelijkheden gewezen worden. Doormiddel van spotjes en billboards moeten eigenaren van drones worden gewezen op de plaatsen waar ze wel en niet een drone mogen laten vliegen. De campagne over drones komt tot stand nadat staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu maatregelen had aangekondigd. Op allerlei radiostations worden vier verschillende spotjes uitgezonden

Reactie van Technisch Werken
als er nieuwe producten ontstaan en gebruikt worden zal men ook de wet en regelgeving moeten aanpassen. Zo is het in het verleden ook gegaan met de invoering van de auto en het vliegtuig. Momenteel kijkt men naar de regels voor de invoering van drones. Ook kijkt men op dit moment wereldwijd naar de toepassing van bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s.

Hiervoor moet ook veel wet en regelgeving voor worden geschreven. De wereld verandert door de technologie en innovaties. Dat zorgt er voor dat ook de wetten en de regels gemoderniseerd moeten worden. De maatschappij blijft daardoor een dynamisch samenspel van techniek en samen leven.