Defensie koopt 2.037 vrachtwagens bij Scania in n2017

Vrachtwagenfabrikant Scania heeft in 2017 een grote order binnen gehaald met betrekking tot de bouw van vrachtwagens. Deze order is afkomstig van defensie en betreft de grootste order die defensie ooit bij de vrachtwagenbouwer heeft geplaatst. Het Nederlandse deel van Scania zal in opdracht van defensie in totaal 2.037 nieuwe vrachtwagens bouwen. Deze vrachtwagens zullen worden gebouwd voor verschillende defensieonderdelen. Op die manier ontvangt de Nederlandse krijgsmacht nieuwe voertuigen en neemt de werkgelegenheid bij Scania in Nederland toe.

Naast de bouw van de nieuwe vrachtwagens zal Scania ook het onderhoud van de vrachtwagens voor de komende tien jaar op zich nemen. Dit betekenend dat ook de komende jaren de werkgelegenheid bij Scania voor defensie zal toenemen. Er werden bij het bericht geen Financiële details bekendgemaakt. De vrachtwagens zullen allemaal worden geproduceerd in Zwolle. Scania heeft het zelf over een ”flinke impuls” voor de werkgelegenheid.

Vanaf 2018 zullen de vrachtwagens in verschillende fases worden geleverd aan defensie. De levering duurt tot 2022. Eerder had Scania in 2005 in totaal 555 vrachtwagens aan defensie geleverd. De vrachtwagens die Scania levert zijn van verschillende formaten. Bovendien worden ook speciale gepantserde wisselcabines meegeleverd. Deze cabines worden op vrachtwagens geplaatst om de chauffeurs te beschermen in risicovolle gebieden. Ook de vrachtwagens die in 2005 aan defensie werden geleverd door Scania worden eveneens door de vrachtwagenproducent onderhouden. Dit gebeurd in samenwerking met defensie want ook defensie heeft een onderhoudsafdeling.