Nauwelijks hoogopgeleid technisch personeel beschikbaar eind 2017

De arbeidsmarkt in Nederland staat onder druk. Er is een tekort aan technisch personeel bij veel bedrijven maar er is nauwelijks personeel beschikbaar. Vanaf begin 2017 is er duidelijk een toename merkbaar in het aantal vacatures dat is open gezet bij bedrijven in de techniek en bouw. In de bouw worden steeds meer woningbouwprojecten gestart vanwege de krapte op de woningmarkt en de stijgende vraag naar nieuwe, duurzame woningen. Ook worden er meer utiliteitscomplexen gebouwd omdat ook bedrijven steeds vaker uitbreiden en groeien waardoor er meer bedrijfsruimten en kantoren nodig zijn. Startups groeien uit tot grote bedrijven of worden overgenomen vanwege de toonaangevende technologie waar verschillende startups en fintech bedrijven mee bezig zijn. Deze bedrijven hebben echter niet alleen tekort aan bedrijfsruimten maar ook een tekort aan personeel. Met name hoogopgeleid technisch personeel is schaars geworden.

Tekort aan hoogopgeleid technisch personeel
Innovatie, research en development zijn processen die over het algemeen hoog opgeleid personeel vereisen. Echter is ook nauwelijks hoogopgeleid technisch personeel beschikbaar waardoor ook de innovatieve slagkracht van veel bedrijven onder druk komt te staan. Technische hogescholen krijgen wel meer studenten maar het aantal afgestudeerden van hogere technische opleidingen is nog te gering om aan de vraag naar hoogopgeleid technisch personeel te voldoen. Ook bedrijven proberen hun werknemersbestand intern te ontwikkelingen doormiddel van opleidingen zodat het personeel van grotere meerwaarde is voor het bedrijf en de innovatieve ontwikkelingen die het bedrijf moet doormaken.

Hoogopgeleid personeel in de techniek is divers
In de praktijk zijn er nogal wat verschillen in het soort hoog opgeleid personeel dat gevraagd wordt in vacatures. Er zijn namelijk vacatures voor werkvoorbereiders, tekenaars en constructeurs. Ook voor engineers worden regelmatig vacatures uitgezet. Daarnaast ontstaan er op de arbeidsmarkt ook veel specifieke vacatures voor hoogopgeleid personeel in bijvoorbeeld de industriële automatisering en softwareontwikkeling. Hierbij kan men denken aan internet of things of domotica. De begrippen domotica en internet of things beginnen steeds meer ingeburgerd te worden maar dat neemt niet weg dat dit complexe technologie is waar specialisten veel innovatieve oplossingen en toepassingen voor bedenken. De techniek blijft in ontwikkeling daardoor zijn specialisten ook in de toekomst nodig. Het volgen van een hogere technische opleiding is daardoor een verstandige keuze.