Tekort aan technisch personeel bij Alliander in 2017

Netbeheerder Alliander heeft te maken met een groot tekort aan technisch personeel. In totaal zouden bij deze netbeheerder meer dan honderdvijftig vacatures voor technici open staan die moeilijk invulbaar zijn. Het bedrijf heeft met name een tekort aan technische werknemers in specialistische functies. Het tekort aan ervaren vakkrachten heeft twee belangrijke oorzaken. Allereerst zorgt de aantrekkende economie er voor dat er meer gebouwd wordt. Daarom is er ook meer werk voor bedrijven die woningen en bedrijfspanden aansluiten op het elektriciteitsnet.

Een andere belangrijke reden voor een tekort aan ervaren technisch personeel zit in het feit dat veel technische bedrijven op zoek zijn naar personeel. Het aantal vacatures in de bouw en techniek is fors gestegen in 2017. Technische werkzoekenden hebben de keuze uit meerdere vacatures en dan is Alliander één van de vele bedrijven waaruit deze werknemers kunnen kiezen.

Door het tekort aan technisch personeel staan de werkzaamheden van het bedrijf onder druk. Daarvoor heeft het bedrijf op vrijdag 28 juli 2017 gewaarschuwd. Eerder in 2017 heeft het bedrijf al bekend gemaakt dat ze in haar groei wordt geremd door het tekort aan personeel. In 2016 had Alliander nog een winst van 232 miljoen euro in het eerste half jaar. Dit is in 2017 gedaald naar 93 miljoen euro. Volgens het bedrijf kwam dit volledig door de verkoop van netwerkbedrijf Endinet waardoor Alliander in 2016 een behoorlijke boekwinst had behaald.