Milieuorganisatie wil vergunningen bestaande bouwprojecten aanvechten in 2019 om stikstofuitspraak

De milieuorganisatie die met succes duizenden stikstofvergunningen aanvocht bij de Raad van State heeft plannen om ook verleende bouwvergunningen voor bestaande projecten aan te vechten. Daarvoor gaat de milieuorganisatie als eerste een bestaande vergunning van de Amercentrale in Geertruidenberg aanvechten.

De milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) is van mening dat er bij de verlening van de huidige natuurvergunning uit 2011 van te voren niet goed in beeld is gebracht wat de gevolgen zijn de emissie van stikstof voor verschillende Natura 2000-gebieden. Mink Oude Breuil geeft aan dat het niet duidelijk is wat de hoeveelheid stikstof is die vanuit de Amercentrale neerdaalt op de omgeving. Dat had volgens deze milieuorganisatie wel in beeld moeten worden gebracht. Om die reden wil de MOB een nieuwe beoordeling.

Daarvoor wil de milieuorganisatie dat de Amercentrale eerst wordt gesloten. Volgens de MOB is er een nieuwe passende beoordeling nodig als men van kolen naar biomassa over gaat stappen. Daarvoor zou een zogenaamde natuurbeschermingsvergunning vereist zijn. In totaal heeft MOB drie procedures lopen.