DNB-president er is sprake van “overmatig risicozoekend gedrag” op de huizenmarkt in 2019

De president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, heeft zich op vrijdag 13 september 2019 uitgesproken tegen de maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgekondigd afgelopen donderdag. De heer Knot deed zijn uitspraken in een persbericht. Daarin heeft Knot duidelijk zijn zorgen geuit over het beleid van de ECB en vooral over de effecten van dit beleid op de financiële markt. De topman is bang dat er een financieel ongezonde situatie ontstaat.

Mensen, bedrijven maar ook banken worden aangespoord om meer geld te lenen en meer geld uit te geven. Op die manier zou de economie en de inflatie worden gestimuleerd. Het is echter de vraag of de werkwijze van de ECB in de praktijk gaat werken. De schuldenlast neemt toe en Nederland wordt kwetsbaarder bij een nieuwe economische crisis. Daarnaast heeft de president van DNB het over “overmatig risicozoekend gedrag” op de huizenmarkt.

Doordat de hypotheekrente laag is gaan mensen meer geld bieden op woningen waardoor de woningprijzen omhoog zijn geschoten. Mensen hebben daardoor verhoudingsgewijs een behoorlijke hypotheeksom en schuldenlast. Daarnaast kan de waarde van woningen ook aanzienlijk omlaag schieten als de hypotheekrente omhoog gaat en het aanbod aan woningen toeneemt op de woningmarkt. Dat kan grote gevolgen hebben voor mensen die met hun hypotheek onder water komen te staan.