MIG/MAG en TIG-lasser vacatures juni 2019

Op de arbeidsmarkt staan in juni 2019 verschillende vacatures open voor lassers. Met name in de lasprocessen MIG/Mag en TIG lassen worden veel vakkrachten gevraagd. Lassen is een speciale vaardigheid in de metaaltechniek. Hoewel sommige lasverbindingen met een lasrobot kunnen worden gemaakt is het overgrote deel van het laswerk nog gewoon handwerk waarbij een lasser zelf met een lastoorts de lasverbinding maakt. Lassen is een vaardigheid die men na lange oefening goed kan beheersen. Hoeveel tijd iemand nodig heeft om echt een goede lasser te worden verschilt per persoon. De ene persoon heeft er namelijk meer gevoel voor dan de andere persoon.

Er staat veel vacatures voor lassers open in de staalconstructie nu de bouw weer aantrekt. Voor de bouw van loodsen, bruggen, hekwerken en balustrades zijn lassers nodig die over het algemeen goed MAG kunnen lassen. Dat betekent dus dat er met een actief gas gelast wordt. Daarom wordt MAG lassen ook wel CO2 lassen genoemd. De meeste constructies in de bouw van loodsen, hekwerken enzovoort zijn gemaakt van koolstofstaal.

TIG-lassers worden vooral in het leidingwerk gevraagd en het dunne RVS laswerk dat plaatvind in de machinebouw en apparatenbouw. Als er dun inert materiaal gelast moet worden zoals RVS en aluminium is TIG lassen een uitkomst. Wanneer er dikker materiaal met een inert gas moet worden gelast gebruikt men over het algemeen het MIG lasproces. Dit gebeurd onder andere in de aluminium jachtbouw of bij het samenstellen van grote traileropbouw van aluminium. Omdat het laswerk in de praktijk zo sterk verschillend is kunnen veel bedrijven maar met moeite hun vacatures vervullen. Vacatures voor lassers blijven daarom lang open staan en dat is niet goed voor de productie van bedrijven in de metaaltechniek.