Metaalarbeiders ThyssenKrupp bezorgd over mogelijk ontslag in 2017

Bij het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp zullen mogelijk vele banen verdwijnen. Volgens vakbond IG Metall staan er bij de staaldivisie van het Duitse bedrijf duizenden banen op de tocht. Vorige week had ThyssenKrupp verschillende maatregelen aangekondigd om geld te besparen. Door deze besparingsplannen zouden ongeveer 4.000 van de 27.000 arbeidsplaatsen bij het staalonderdeel mogelijk verdwijnen. Een bestuurder van de vakbond IG Metall had dit bekend gemaakt op dinsdag 11 april 2017. De bekendmaking gebeurde nadat de vakbond inzage had gekregen in interne documenten van het concern. De bestuurder van de vakbond maakte tijdens het bericht tevens bekend dat vakbond IG Metall acties gaat voeren tegen het beleid van het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp.

ThyssenKrupp heeft een bezuinigingsslag van 500 miljoen euro voorgenomen. Een woordvoerder reageerde echter dat het nog niet vast staat wat de gevolgen zijn voor het personeel van de staaldivisie van het bedrijf. In een toelichting werd aangegeven dat het bedrijf met de plannen reageert op de overcapaciteit in de staalmarkt. ThyssenKrupp doet haar best om concurrerend te blijven in een markt die wordt overspoeld door goedkope staalproducten uit bijvoorbeeld China.

Eerder werd ook bekend gemaakt dat ThyssenKrupp ook in overleg is met Tata Steel om de krachten te bundelen met het Indiase moederbedrijf van het voormalige Hoogovens in IJmuiden. Een mogelijke samenvoeging van de Europese staalactiviteiten van deze bedrijven zou goed kunnen zijn voor het voortbestaan van beide ondernemingen. Daarnaast zouden ook veel kosten kunnen worden bespaard als de beide bedrijven hun activiteiten gaan samenvoegen. Dit besparen van kosten maakt ook dat het personeel bezorgd is over hun toekomst.