Personeel ThyssenKrupp protesteert vrijdag 22 september 2017 tegen fusie met Tata Steel

Komende vrijdag 22 september 2017 gaan werknemers van het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp demonstreren. De demonstratie wordt gevoerd tegen een mogelijke fusie tussen de Europese staalactiviteiten ThyssenKrupp en de staalactiviteiten van Tata Steel. Vakbond IG Metall en de ondernemingsraad van ThyssenKrupp hebben de demonstratie georganiseerd die in Bochum wordt gehouden. Deze organisaties verwachten dat er duizenden werknemers aan de demonstratie zullen deelnemen.

De werknemers van ThyssenKrupp zijn bang dat er veel banen zullen verdwijnen als de twee staalproducenten gedeeltelijk met elkaar zullen fuseren. Ook zullen er waarschijnlijk vestigingen gesloten worden als Europese staaldivisies van ThyssenKrupp en Tata Steel fuseren. Dit zal leiden tot een structureel verlies van banen in de sector. In het Nederlandse IJmuiden is er ook veel bezorgdheid over de fusie. In IJmuiden is Tata Steel de eigenaar van het voormalige Hoogovens.

De berichten over een mogelijke fusie zijn niet nieuw. Er wordt al ruim een jaar gesproken over een mogelijke fusie tussen ThyssenKrupp en Tata. Deze fusie wordt echter steeds realistischer omdat Tata Steel een belangrijke overeenstemming heeft gesloten met betrekking tot de pensioenen van medewerkers in het Verenigd Koninkrijk. Komende zaterdag zal de raad van commissarissen van ThyssenKrupp gaan vergaderen over een fusie met Tata Steel. Deze overeenkomst zal op korte termijn kunnen worden gesloten. Daarom heerst er veel onrust onder de werknemers.